nieuws

Bouw psychiatrisch complex stil door bom

bouwbreed

De bouw van een psychiatrisch complex in Leeuwarden is opgeschort door de ontdekking van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. De heiwerkzaamheden voor de 38 woningen voor psychiatrische patiënten zouden deze week beginnen. De bouw kan nu vier maanden worden vertraagd, aldus de gemeente Leeuwarden.

Het vermoeden bestaat dat er een blindganger van 500 pond ligt op het bouwterrein. Een vluchtrapport van een Britse bommenwerper van 22 maart 1944 die boven de Friese hoofdstad bommen afwierp en getuigenverklaringen wijzen naar de plek van de bouwlocatie. Een luchtfoto uit de Britse oorlogsarchieven moet binnen twee weken definitief uitsluitsel geven.

We willen geen enkel risico nemen, aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. Als de bom wordt gelokaliseerd, zal de Explosieven Opruimingsdienst het explosief ruimen. Met de operatie zal een bedrag van één miljoen gulden gemoeid zijn, zo heeft de gemeente Leeuwarden laten berekenen.

Reageer op dit artikel