nieuws

Boren Sophiaspoortunnel hervat

bouwbreed

Vandaag wordt het boren van de eerste tunnelbuis van de Sophiaspoortunnel hervat. Afgelopen weekeinde was vooraan de tunnelboormachine brand uitgebroken toen duikers de snijtanden vervingen. Alle hulpdiensten zijn geheel volgens het calamiteitenplan grootschalig uitgerukt. De brand is echter door de duikers zelf geblust.

De brand brak uit in de avond van zaterdag 23 juni nin de ruimte voor de boormachine. Op een diepte van 25 meter waren drie duikers onder luchtdruk bezig nieuwe snijtanden op het graafwiel te lassen. Dit werk is onderdeel van een reparatie die nu bijna drie maanden duurt. Tijdens het lassen is de brand ontstaan. Op dat moment waren er in totaal twaalf mensen op de boormachine aan het werk. De duikers hebben de brand zelf geblust en zijn daarna op eigen gelegenheid en in goede gezondheid teruggekeerd in de boormachine. Duikers die vooraan het snijrad lassen, nemen volgens de werkvoorschriften zelf blusmateriaal mee naar voren. Dat hebben ze in dit geval ook moeten gebruiken.

De veiligheid van de mensen op de boormachine is volgens de woordvoerster van de projectorganisatie Betuweroute op geen enkel moment in gevaar geweest. De reparatiewerkzaamheden aan het graafwiel zijn op zondag 24 juni in de ochtend weer voortgezet.

Calamiteitenplan

Bij de aanvang van de bouw van de Sophiaspoortunnel is in samenwerking met de brandweer, de politie en de GGD een calamiteitenplan opgesteld. Gezien de diepte van de werkzaamheden en de lange afstand tot de uitgang van de tunnel is afgesproken dat in geval van een brand op de boormachine altijd grootschalig wordt opgetreden. Vandaar dat zaterdagavond alle hulpdiensten zijn uitgerukt. Het bleek gelukkig allemaal minder ernstig dan gedacht. De brand was al geblust, de situatie was onder controle.

Inmiddels zijn na een stilstand van drie maanden alle versleten snijtanden op het snijrad vervangen. Aannemerscombinatie Tubecon zal – waarschijnlijk – vandaag de boormachine weer opstarten om de resterende 1200 meter van de eerste tunnelbuis te boren. Naar verwachting is de eerste tunnelbuis van de Sophiaspoortunnel, onderdeel van de Betuwelijn, in de loop van september gereed.

Reageer op dit artikel