nieuws

Boek over keramiek kent hoog chemiegehalte

bouwbreed

De overeenkomst tussen een baksteen en een synthetische heupkop is dat ze allebei bestaan uit keramiek. Over deze veelzijdige groep materialen is in de reeks monografieën van Natuur en Techniek een fraai geïllustreerd boek verschenen.

Auteur P. Bormans is van huis uit chemicus en dat is te merken ook. Hij laat werkelijk geen aspect onbesproken en begint de uitleg van het periodiek systeem der elementen en nog basalere scheikunde. Stapje voor stapje en met het geduld van een onderwijzer (Bormans doceert materiaaltechnologie aan het MBO in Sittard) werkt hij zo naar het eigenlijke onderwerp toe.

Bouwers zullen vooral geïnteresseerd zijn in het middelste gedeelte van het boek, waarin de grondstof klei en alle verwerkingsmethoden en productieprocessen aan de orde komen om te komen tot bakstenen, wc-potten of wat dan ook. Interessant is het explosief verdichten, waarbij met springstof een schokgolf wordt opgewekt met een kortstondige druk van honderdduizenden atmosfeer. Het oppervlak wordt daarbij zo heet dat de korrels aan elkaar kitten. Voor welke toepassing deze techniek geschikt is, blijft overigens onduidelijk.

Een nieuwe tegel van Koninklijke Tichelaar uit Makkum haalde het boek vanwege de bijzondere techniek waarmee glas op een dubbelgebakken badkamertegel is gedruppeld.

Verder is er vooral veel aandacht voor technisch keramiek: de synthetische keramieken die magnetisch gemaakt kunnen worden, hittewerend, supergeleidend of verwerkt tot botpasta om het genezen van botbreuken te bespoedigen. Stuk voor stuk methoden die de grenzen van de techniek verkennen en waarvan waarvan spin-offproducten na verloop van tijd ongetwijfeld zullen doordringen tot de bouw.

P. Bormans, Keramiek Van baksteen tot synthetisch bot. Uitgave: Natuur & Techniek, Amsterdam, ISBN 9073035791.

Reageer op dit artikel