nieuws

Biogas verbrandt zonder schade milieu

bouwbreed

Aardappelschillen en gier… Uit deze en andere composteerbare afvalsoorten maakt het Zwitserse Kompogas motorbrandstoffen. Het gasmengsel bestaat voor zo’n 60 procent uit methaan. De koolstofdioxide die bij de verbranding vrijkomt, vergroot de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer niet; het biomateriaal nam het eerder door middel van fotosynthese uit de lucht op.

Kompogas is (vooralsnog) vrij van accijns en kost ongeveer 1,25 gulden per liter. Zwitserland telt zes ‘Kompogas-installaties’ met een totale capaciteit van ruim 56.000 ton per jaar, genoeg voor zo’n 5500 auto’s.

Het gasbedrijf van Zürich pompt het biogas ook in het leidingnet en biedt het aan als ‘groene aardgas’. Geleidelijk aan ontmoeten de Zwitserse initiatiefnemers wereldwijde belangstelling. Japan telt negen licentienemers waaronder Kawasaki en Hitachi. De negen verwerken zo’n 90 procent van het Japanse afval.

Het Franse Société Générale des Eaux (SGE) nam een licentie voor de bouw van Kompogas-installaties in Frankrijk, Zuid-Europa en Groot-Brittannië. Het Duitse LURGI Entsorgung (LEG) zet in warmte/kracht-centrales het gas om in elektriciteit en warmte.

Reageer op dit artikel