nieuws

‘Bijna niemand kon om deze agressieve verzekeraar heen’

bouwbreed Premium

Gezien de krappe marges kunnen aannemers onmogelijk zelf de vaak torenhoog oplopende schadeclaims betalen. Allen, een grote verhuurder van bouwmateriaal, zegt bijna drie miljoen gulden te reserveren voor ongedekte claims. Verder probeert de spoorwegonderneming GNER uit te zoeken wat haar schade is, omdat ook claims vanwege de Hatfield-spoorramp bij Independent waren ondergebracht. Bij GNER gaat het om een bedrag van bijna 300 miljoen.

Independent ging failliet omdat het uit te keren schadebedrag ver boven de premie-inkomsten was uitgekomen. Het tekort wordt geschat op ruim 3,5 miljard gulden. Tegen de directie loopt inmiddels een fraude-onderzoek. De verzekeringsmaatschappij heeft de laatste jaren vooral klanten geworven onder bouwondernemingen.

Claimcultuur

De problemen zijn mede veroorzaakt door de Amerikaanse claimcultuur die ook in Engeland opgang doet. Advocaten werven in de media agressief om grote opdrachten. Vooral asbestkwesties – waarvan de raming van het schadebedrag in de miljarden loopt – zijn in trek.

Independent had meer dan 100.000 zakelijke klanten waaronder vermoedelijk alle grote aannemers. “Ze waren groot, agressief en goedkoop. Dus bijna niemand in de bouwwereld kon om ze heen,” grapt het concurrerende verzekeringswezen.

Reageer op dit artikel