nieuws

Beschermende kleding, maar toch stoer

bouwbreed

Tromgeroffel, een catwalk en een bende joelende bouwvakkers vormden gisteren het decor voor de start van de zonnecampagne van de Nederlandse Kankerbestrijding en het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Het is hoog tijd voor zonwerende kleding in de bouw, luidde de boodschap, want buitenwerkers lopen onevenredig veel kans op huidkanker.

“Silva beweegt zich goed in zijn goed gesneden tuinbroek met bijzonder scherpe kwaliteit. De goede belijningen maken zijn outfit bijna tot designer-goed. Het snoepje van de week!”

De woorden van presentatrice Cora Honing worden begeleid door aanzwellend geroffel op de trommels van drumband Percossa. Zijn collega’s die op stoelen rond de fel verlichte catwalk zitten, begroeten de nog wat onwennige bouwvakker annex dressman Silva met een uitzinnig gelach en applaus. Fototoestellen flitsen en camera’s zoomen in op de supersterke broek, het uv-beschermende T-shirt, de zonneflap in de nek en het flesje zonnecrème in de borstzak. Hij zal ze de komende tijd nodig hebben, want er komt een hete zomer, voorspelt SBS6-weerman Piet Paulusma, die als eerste de houten catwalk betreedt die temidden van de ruwbouw van bouwproject De Admiraal in Rotterdam is opgezet.

Een volgend model struint de catwalk op met het ‘vierlagensysteem’ van Sibex Europa, leverancier van de getoonde kleding. Meerlaagse kleding garandeert snelle afvoer van transpiratie naar volgende lagen, waardoor de kleding droog blijft en sterke afkoeling wordt voorkomen. Niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor de werkgever, door vermindering van verletkosten.

Een beeldschone dame die heupwiegend een stuk uv-beschermende vrijetijdskleding met split tot bij de navel toont, wordt ademloos en met voorzichtig gefluit bewonderd.

Ook extreem slijtvaste en waterdichte overkledingstukken kunnen modieus zijn, toont een volgend model.

Dat laatste was mede reden voor Kankerbestrijding en KWF om voor het ‘innovatief uv kledingconcept’ van Sibex te kiezen. “We willen aantonen dat je beschermen tegen te veel zon geen afbreuk hoeft te doen aan stoer zijn,” omschrijft een woordvoerster. Huidkanker is volgens de organisatoren van de actie een gevaar dat in de bouw onvoldoende aandacht krijgt. Volgens studies lopen de naar schatting vijfhonderdduizend mensen in ons land met een buitenberoep vier- tot vijfmaal meer kans om huidkanker te krijgen. Jaarlijks worden in Nederland 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker geconstateerd. Vandaar de strijd tegen het ontblote bovenlijf op bouwplaatsen.

Kleding is het belangrijkste wapen tegen schadelijke ultraviolette straling. Dezer dagen ontvangen vijfduizend bedrijven met buitenwerkers voorlichtingsfolders en een stappenplan. Het stappenplan biedt ondernemingen handvatten voor het ontwikkelen en uitvoeren van een arbobeleid gericht op uv-bescherming van buitenwerkenden. De Arbowet bevat weliswaar geen wettelijke normen voor de toegestane hoeveelheid uv-straling, maar omdat het gezondheidsrisico onmiskenbaar is, heeft de werkgever wel de plicht zich met het probleem bezig te houden. Vooral omdat het probleem door toenemende aantasting van de ozonlaag almaar erger wordt.

En de man op de bouwplaats? Houdt die zich met het probleem bezig? Twee toeschouwers van de modeshow moeten er hartelijk om lachen. “Tuurlijk gaan we ons in die pakkies hijsen. We hebben mekaar meteen de maat genomen.”

Reageer op dit artikel