nieuws

Automatische weegbrug beperkt schade aan wegdek

bouwbreed Premium

Overbeladen vrachtwagens lopen voortaan automatisch tegen de lamp als zij gebruik maken van de A4, A12 of A16. Op die wegen is gisteren een systeem in gebruik genomen waardoor het gewicht van de vrachtwagens automatisch worden gemeten en op video vastgelegd. Overbeladen wagens worden dan korte tijd later van de weg geplukt.

Het systeem werd tijdens de ochtendspits in gebruik genomen door minister Netelenbos van Verkeer. Het zogenoemde WIM-VID-systeem (Weigh in Motion Video, wegen tijdens het rijden) herkent te zware vrachtwagens als zij over een ingebouwde voorziening in het wegdek rijden. Rijkswaterstaat verwacht door voorkoming van schade aan het wegdek zo’n 50 miljoen gulden per jaar te kunnen besparen. Onderhoud en uitvoering van het hele systeem kost zo’n tien miljoen gulden per jaar.

Reageer op dit artikel