nieuws

Automatisch kalenderen goed voor startersprijs

bouwbreed

Het plan om een bedrijf te beginnen voor het automatisch kalenderen van heipalen, heeft E. van Dieren uit IJsselmuiden een prijs opgeleverd van vijftigduizend gulden.

Prijswinnaar Van Dieren is een van de drie winnaars van de businessplanwedstrijd New Venture 2001. De wedstrijd is een initiatief van McKinsey & Co.

Het organisatie-adviesbureau constateerde dat in Nederland minder mensen een bedrijf beginnen dan in de Verenigde Staten. Dat zou moeten veranderen. Het ministerie van Economische Zaken en een aantal grote bedrijven schaarden zich achter het idee startersprijzen uit te loven. De jaarlijkse wedstrijd New Venture bestaat uit drie fasen. Een aantal experts beoordelen eerst het idee, daarna de haalbaarheid en tenslotte het ondernemersplan.

Kalenderen is het tellen van het aantal slagen die nodig zijn om een heipaal vijfentwintig centimeter in de grond te heien. Dit kalenderen levert een indicatie van de weerstand die de paal ondervindt en dus van de draagkracht. Tot nu toe gebeuren deze werkzaamheden handmatig.

Van Dieren ontwikkelde een apparaat voor het automatisch kalenderen van heipalen. De andere twee hoofdprijswinnaars van New Venture 2001 betreffen innovatie op het gebied van de ICT en de medische technologie.

Reageer op dit artikel