nieuws

Amerikaan Greg Lynn gaat Bijlmerflat verbouwen

bouwbreed Premium

Woningstichting Patrimonium heeft de Amerikaanse architect Greg Lynn gevraagd zijn plan voor vernieuwing van Kleiburg nader uit te werken. De flat in de voor de Bijlmer kenmerkende honingraatvorm kan door opsplitsing in aparte woonbuurten een sensationele draai krijgen.

Lynn vervangt de lange horizontale gangen door een meer efficiënte verticale en diagonale ontsluiting met liften en roltrappen. De nieuwe organisatie van de flat leidt tot in totaal elf verschillende woonbuurten met onder meer verticale woontorens en diagonaal gestapelde woonstroken. Elke buurt of ‘neigbourhood’ heeft zijn eigen karakter. Zonder dat het betonnen frame hoeft te worden aangepast, is het mogelijk grotere koopwoningen over meerdere verdiepingen te laten ontstaan. De architect uit Los Angeles heeft het gebouw verder voorzien van een gebogen huid van glazen lamellen.

Voor de vernieuwing van Kleiburg werden zes verschillende plannen beoordeeld. In de eindbeoordeling noemt Patrimonium het voorstel van Lynn “onmiskenbaar vernieuwend, spannend, uitdagend en fascinerend”. “Het ontwerp is een typische oplossing uit 1960 en een vooruitstrevend high-tech-standpunt uit 2010.”

Wel zijn er nog vragen, onder meer over de veiligheid van de roltrappen en de onderlinge verbinding tussen de buurten. In het najaar wordt uitgemaakt of realisatie van zijn plan werkelijk mogelijk is.

Reageer op dit artikel