nieuws

Akoestiregel weert energieke bastonen

bouwbreed Premium

Geluid is trillende lucht. Hoge tonen hebben weinig energie waarmee ze weinig lucht in trilling brengen. Om die reden zijn hoge tonen eenvoudig te bestrijden. Lage tonen hebben meer energie en brengen een overeenkomstige hoeveelheid lucht in beweging.

De Akoestiregel isoleert basgeluid door middel van het massa-veer principe. Akoestiregels zijn verende dunne balken die tegen muren of plafonds worden gemonteerd met schroeven of slagpluggen. Daarop wordt een relatief zware beplating aangebracht. Zo ontstaan zwevende plafonds en muren. Die geven geen geluidstrillingen door en kunnen ook geen geluidstrillingen ontvangen. De schroeven of pluggen waarmee de

regels vastzitten, kunnen niet als geluidsbrug gaan werken.

De Akoestiregel bestaat uit twee latten MDF waartussen stevig schuim is gelijmd. Er zit ook een reeks gaten in: kleine in de lat die tegen de muur wordt gemonteerd en grote in de lat waarop de beplating wordt geschroefd. Door het grote gat en de uitsparing in de schuimkern wordt een schroef gestoken waarvan de kop houvast vindt in de achterste lat. Deze constructie voorkomt dat de schroef als geluidsbrug naar de voorste lat werkt. De schuimkern houdt de voorste lat en dus ook de beplating zwevend.

De trillingen smoren in het schuim, waardoor de beplating niet kan vibreren en er dus geen geluid van buiten naar binnen kan komen en omgekeerd. Tussen de regels kunnen speciale Akoestifoam isolatieplaten worden geklemd.

Akoestikon Geluidsisolatie, Nieuwegein, telefoon (030) 6035911.

Reageer op dit artikel