nieuws

Aanleg ontbrekend deel rijksweg A30 begint binnenkort

bouwbreed

Rijkswaterstaat begint na de zomervakantie met de aanleg van het ontbrekende deel van de snelweg A30 tussen Ede en Lunteren. Door de aanleg van dit weggedeelte is er over drie jaar eindelijk een verbinding tussen de snelwegen A1 (Amsterdam-Oldenzaal) en A12 (Arnhem-Den Haag).

De aanleg van het ontbrekende snelwegdeel staat al bijna tien jaar op het verlanglijstje van het bedrijfsleven en de gemeente Ede. Omdat de weg door de Gelderse Vallei loopt maakten natuurbeschermers steeds bezwaar tegen bestemmingsplannen. Ook was er lange tijd geen geld beschikbaar voor de aanleg, die ruim 200 miljoen gulden gaat kosten. Nadat het ministerie van Verkeer vorig jaar in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) geld had gereserveerd voor de weg, heeft de gemeente Ede met de bezwaarmakers intensief overlegd. Daardoor kan zij woensdag het definitieve bestemmingsplan overhandigen aan Rijkswaterstaat.

De aanleg van het ontbrekende snelwegdeel zal grote invloed hebben op de dagelijkse files op de A12 voor de afslag Ede en in de gemeente zelf. De A30 vormt een nieuwe verbindingsmogelijkheid van de Randstad naar het Ruhrgebied in Duitsland. Nu moet het verkeer nog over een enkelbaans weg door het centrum van Ede naar de provinciale weg van Ede naar Arnhem rijden. Ook vanaf de A12 is slechts een enkelbaans weg beschikbaar. Dat leidt tot grote opstoppingen. De nieuwe A30 sluit aan de westzijde van Ede aan op de A12. Het weggedeelte tussen Ede en Lunteren is naar verwachting in 2003 klaar. Een jaar later moet de verbinding tussen de A12 en de A1 een feit zijn.

Reageer op dit artikel