nieuws

Zwevende betonfabriek op proef

bouwbreed

Bouwcombinatie De Utrechtboog (BCU) neemt zaterdag voor de bouw van twee spoorviaducten nabij Amsterdam een zwevende betonfabriek in gebruik. Niet eerder heeft een Nederlands bouwbedrijf een dergelijke Noorse ‘bakvorm’ gebruikt.

De verrijdbare bekisting, officieel het movable scaffolding system (MSS) genoemd, bestaat uit een gevaarte van 140 meter lengte. De staalconstructie weegt 1400 ton en biedt een bekisting in elke gewenste drie-dimensionale vorm.

MSS is te beschouwen als een ruggengraat met stalen ribben. Het wordt boven aan de kolommen van het toekomstige viaduct geplaatst. Hydraulisch wordt vervolgens de juiste vorm gesteld.

Daarna kunnen de bewapening en het beton worden aangebracht. Is het gewenste viaductdeel eenmaal uitgehard, dan kan het gevaarte geheel uit zichzelf naar de volgende kolom rijden, aldus een woordvoerder van Railinfrabeheer.

Viaducten

Bouwcombinatie De Utrechtboog, een combinatie van BAM/NBM-infra, Dura Vermeer en Holtzmann, werkt in opdracht van Railinfrabeheer aan de verbreding van de spoorlijn Utrecht-Amsterdam en bouwt twee viaducten van respectievelijk 1700 en 1800 meter.

Het hoogste punt ligt vijftien meter boven maaiveld. De viaducten zijn noodzakelijk treinreizigers vanuit de richting Utrecht voorbij station Bijlmer een rechtstreekse verbinding met Schiphol te geven.

BCU liet MSS ontwerpen door het Noorse ingenieursbureau NRS. Zij leveren over de gehele wereld dergelijke constructies. Vervolgens werd het in Slowakije gebouwd en per vrachtwagen naar Nederland gebracht. De afgelopen tijd is het gevaarte nabij het Amsterdamse metrostation Strandvliet geassembleerd. Aanstaand weekeinde wordt het met behulp van hijskranen in startpositie gezet.

Gebruik van MSS heeft volgens BCU diverse voordelen. Zo is het niet meer nodig elke keer van de grond af een bekisting te plaatsen. Met name grote steigerwerken kunnen daardoor achterwege blijven. Het gebruik van MSS levert verder een besparing op in bouwtijd. De viaducten zijn in 2003 gereed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels