nieuws

Zweden komen met nieuwe staalsoort voor laadvloeren

bouwbreed

De Zweedse staalproducent SSAB Oxelösund AB heeft een nieuw type staalplaat ontworpen, dat wordt gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe laadvloeren van vrachtwagen en stortwagens. Dit Hardox 450 is tien tot veertig procent beter dan het bekende Hardox 400.

De carrosseriebouwer Zorzi SpA. in het Noord-Italiaanse Treviso heeft de nieuwe staalsoort beproefd. Volgens directeur Scantanburlo kunnen de aantallen balken, versterkingen en verstevigingsribben worden verminderd, waardoor de constructie lichter wordt. Hoeveel lichter de constructies van Zorzi zijn, kan hij evenwel niet exact aangegeven.

Volgens fabrikant SSAB Oxelösund zijn vooral de producenten van grote dumpers geïnteresseerd, omdat het materiaal ook zeer slijtvast en stootbestendig is. Hardox 450 is onderworpen aan gestandaardiseerde tests van bekende onderzoeksinstituten. Toen een paar blokken graniet vanaf drie meter hoogte op de staalplaat werden gestort, waren geen krassen of deuken te zien.

Bij de pin on disc-test scoorde Hardox 450 tien procent beter dan het type 400 van de Zweedse fabrikant. Bij de rubberwieltest scoorde Hardox 450 veertig procent beter, de slijtproef met graniet liet een verbetering van tachtig procent zien.

De fabrikant ziet Hardox 450 vooral als staal met de eigenschappen van het type 400 met een grotere hardheid en een lager soortelijk gewicht.

SSAB Oxelösund AB wordt in Nederland vertegenwoordigd door SSAB Swedish Steel BV in Beuningen.

Reageer op dit artikel