nieuws

Zorg over ‘uitverkoop’ in Veenhuizen

bouwbreed Premium

De Stichting Het Drentse Landschap maakt zich grote zorgen over de ‘uitverkoop’ van historische gebouwen in het gevangenisdorp Veenhuizen. Op 21 juni wordt de Oude Katoenspinnerij als eerste gebouw op de veiling verkocht aan de meest biedende.

Het Drentse Landschap zegt in een verklaring dat in de jaren negentig ook al een groot aantal gebouwen, “soms voor een habbekrats”, is verkocht omdat justitie steeds minder gebouwen nodig heeft. Volgens de stichting verdwijnt de samenhang binnen het unieke dorp door het ontbreken van een visie en ontstaat er meer en meer een rommelig beeld. “Dat is doodzonde en een schande voor Drenthe”, aldus de stichting.

Zij hoopt dat er een einde komt aan de “uitverkoop van dit grandioze cultuurmonument” en wil dat betrokken partijen samen een oplossing bedenken. Het Drentse Landschap kondigt aan een symbolisch bod op de katoenspinnerij te doen om te bewijzen dat het weer om een “banale centenkwestie” gaat. De stichting wil dat de gebouwen op de Unesco-lijst van onvervangbaar cultureel erfgoed komen te staan.

Reageer op dit artikel