nieuws

Wijk Harlem haalt Bill Clinton feestelijk in

bouwbreed

Amerika’s democratisch afgevaardigde Rangel is deze dagen druk bezig het welkomstfeest te organiseren voor oud-president Bill Clinton. Die betrekt begin volgende maand zijn nieuwe kantoor in de zwarte wijk Harlem in New York. En het overgrote deel van Harlem vindt dat een goede reclame voor de wijk.

Clinton had aanvankelijk een kantoor in de duurdere kantorenwijk van Manhattan op het oog, maar kreeg een golf van kritiek over zich heen. De overheid – de belastingbetaler dus – bekostigt de kantoorruimte voor oud-presidenten.

Het was Clintons partijgenoot Rangel die hem suggereerde eens in Harlem te kijken. In de 125ste Straat op nummer 55 vond Clinton 800 vierkante meter kantoorruimte (inclusief ruimte voor de Secret Service die hem voorlopig blijft bewaken). De huurkosten per jaar bedragen 346.128 dollar (865.320 gulden). Het huurcontract met makelaarskantoor Cogswell Realty Group loopt voor tien jaar. Afgevaardigde Rangel is blij dat Harlem – dat een periode van economische opleving doormaakt – een oud-president binnen de stadswallen krijgt.

Niet iedereen denkt er zo over. Gepensioneerd leraar P. Murrow, die in Harlem is geboren, heeft niets tegen Clinton, maar hij ziet in diens komst een voortschrijding van de “blanke kolonisatie” (white colonization) van het zwarte stadsdeel.

“Kijk, het is prima dat het Harlem tegenwoordig beter gaat. Maar dat komt wel omdat veel blanke bewoners Manhattan niet meer kunnen betalen. Daarom trekken zij hierheen, met als gevolg dat de prijzen hier stijgen en veel zwarte bewoners wegtrekken omdat Harlem voor hén te duur wordt”, aldus Murrow.

Blijft hij zelf in Harlem ? “Ik heb m’n eigen huis, maar ik word wel voortdurend lastiggevallen door makelaars die het willen kopen. Ik weet niet hoeveel buren die verleiding kunnen weerstaan. En om hier uiteindelijk als enige zwarte in de straat te blijven wonen, is ook niet aantrekkelijk”, zo meent Murrow.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels