nieuws

Werk aan spoor legt treinverkeer stil

bouwbreed

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht ligt dit weekend 52 uur stil om 400 mensen de ruimte te geven op twaalf plaatsen te werken aan spoorverdubbeling. Ook worden de damwanden voor het nieuwe station Bijlmer geslagen. Om vertraging te voorkomen is dit onderdeel uit de mislukte aanbestedingsprocedure voor het station gehaald.

Dit weekend worden op twaalf plaatsen gewerkt door Railinfrabeheer en de bouwcombinatie Bouwcombinatie Utrechtboog (Dura Vermeer BAM-groep en Philipp Holzmann). In totaal zijn meer dan vierhonderd mensen betrokken bij de uitvoering.

Autotunnel

In Breukelen gaat Railinfrabeheer onder meer de spoorbaan doorbreken en heiwerk tussen de sporen verrichten, bestemd voor de aanleg van een nieuwe autotunnel onder het spoor. In Maarssen wordt de overweg van de Nielsbohrweg verlegd om eveneens ruimte te maken voor een autotunnel.

Tussen Loenen en Abcoude vindt onderhoud plaats aan de bovenleiding, de wissels en sporen. Dat geldt ook voor het deel tussen station Amstel en Loenen. Verder worden damwanden geslagen bij station Bijlmer en metrostation Bullewijk.

Het slaan van de 22 meter lange damwanden bij station Bijlmer is speciaal uit de aanbestedingsprocedure voor de ruwbouw gehaald om geen tijd te verliezen. In maart is namelijk de Europese aanbesteding voor de ruwbouw van het nieuwe station mislukt. Omdat de negen inschrijvingen zeer hoog uitvielen is het werk niet gegund.

Woordvoerder Honing van Railinfrabeheer bevestigt dat inmiddels vergaande onderhandelingen gaande zijn met één bouwcombinatie, maar die zijn nog niet afgerond. Om het project zo min mogelijk vertraging op te laten lopen, is het slaan van de damwanden uit het contract gehaald en onderhands gegund aan de bouwcombinatie die ook de Utrechtboog uitvoert.

Weekend

Alle werken zijn onderdeel van de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Utrecht. Een enorm project waarbij vier keer per jaar gedurende een volledig weekend het treinverkeer volledig stil komt te liggen. Een heel weekend heeft de voorkeur boven nachtwerk om tempo te kunnen maken en uitloop van werkzaamheden op te vangen. Na dit weekend is de volgende stillegging op 8 en 9 september gepland. Het is de vraag of nu juist dit weekend gelukkig is gekozen. Dit wordt het tweede weekend op rij dat Amsterdam per spoor slecht bereikbaar zal zijn. De verwachting is dat bevrijdingsfeesten mensen naar de hoofdstad zal trekken. Bijvoorbeeld op het Museumplein zijn activiteiten gepland waar minimaal 60.000 bezoekers worden verwacht.

Reageer op dit artikel