nieuws

Waterstofperoxide maakt vuile grond snel schoon

bouwbreed Premium

Grontmij in Assen is zeer tevreden over de resultaten van een bodemsanering waarbij 5000 vierkante meter ernstig vervuilde grond is gereinigd met waterstofperoxide. Voor zover bekend is het de eerste keer dat grond verontreinigd met oplosmiddel in Europa op deze manier is aangepakt. In de Verenigde Staten wordt de techniek van chemische oxidatie al veel langer gebruikt.

De afgelopen twee weken saneerde Grontmij met tolueen en chloorkoolwaterstoffen vervuilde grond met de nieuwe techniek. Dat gebeurde op een ernstig vervuild terrein van lijmfabriek Scholten Lijmen in Veendam. De verontreiniging zat op 8 tot 10 meter diepte. In de vuile grond werden verschillende roestvrijstalen injectiefilters gestoken, die om lekstromen te voorkomen bovengronds werden vastgezet in cement.

Eindwaarden

Via de filters werd waterstofperoxide ingespoten, precies hetzelfde spul dat waarmee haar wordt geblondeerd, maar dan in een hogere concentratie: 15 procent op een liter water. Deze stof gaat meteen na injectie een chemische reactie aan met de chloorkoolwaterstoffen en tolueen. De reactie is behoorlijk heftig en het zuurstofgehalte in de grond neemt enorm toe. Wat na het proces overblijft zijn de natuurlijke en onschadelijke stoffen water en kooldioxide.

“De eindwaarden van de vervuiling lagen na reiniging nog aanzienlijk lager dan we hadden verwacht. Bovendien is de snelheid waarmee de grond schoon wordt opzienbarend. Binnen een paar weken ben je helemaal klaar, terwijl je normaal gesproken over jaren spreekt”, aldus projectleider ing. G. te Rijdt van Grontmij Assen. Dankzij de methode kan Scholten Lijmen op korte termijn nieuwbouw plegen op het tot voor kort ernstig vervuilde terrein.

Procédé

In Nederland werd de techniek wel gebruikt voor waterzuivering, maar tot op heden niet voor bodemsaneringen. Dit hoewel het chemische procédé al bekend is sinds 1894. Te Rijdt: “De nieuwe wetgeving voor bodemsanering biedt ruimte voor flexibelere vormen van grondsaneringen zoals deze.”

Aanvulling

De methode werd nu met speciale filters toegepast, maar de vloeistof kan ook met een boor in de bodem worden gebracht. Te behandelen koolwaterstofverontreinigingen zijn bijvoorbeeld VOCL, BTEX, fenolen, naftaleen, tolueen, CN, creosoot, minerale olie en PAK’s.

Volgens Te Rijdt is het reinigen met waterstofperoxide qua prijs concurrerend met andere technieken. Toch ziet hij de techniek meer als aanvulling op bestaande technieken dan dat alle saneringen nu voortaan met waterstofperoxide worden uitgevoerd. “Factoren als grondsoort, aard van verontreiniging, situering en de kosten bepalen de methode. Zo is voor het opruimen van oliën aanzienlijk meer waterstofperoxide nodig dan we nu hebben gebruikt. Daarom bekijken we per situatie of we kiezen voor biologisch afbreken, persluchtinjectie, bodemluchtextractie, chemische oxidatie, het traditionele pompen en zuiveren of een combinatie van deze technieken.”

Bij de bodemsanering in Veendam werden in de vuile grond verschillende roestvrijstalen injectiefilters gestoken. Via de filters kwam de waterstofperoxide bij de vervuilde grond.

Reageer op dit artikel