nieuws

Walter en Lenz rollend over straat vanwege Züblin

bouwbreed

De Zuid-Duitse bouwfamilies Walter en Lenz liggen met elkaar in de clinch over de toekomst van Züblin. De strijd bedreigt de fusie van Walter Bau en Dyckerhoff & Widmann tot een concern met 9,5 miljard gulden omzet.

Na een mislukte poging om de zeggenschap te krijgen, is de familie Lenz naar de rechtbank gestapt om de aangekondigde samensmelting van Walter en Dywidag te blokkeren.

Onder regie van Ignaz Walter, de voorzitter van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie, is een ingrijpende reorganisatie gaande van bouwgroep Walter. Van de vier oorspronkelijk vrijwel zelfstandige werkende maar financieel nauw vervlochten bedrijven zijn Walter Bau en Heilit + Woerner al samengevoegd. Volgende stap is het opgaan van Dywidag in Walter Bau. Voor de samensmelting is toestemming nodig van grootaandeelhouder Züblin, die op zijn beurt bijna voor de helft in handen is van de familie Walter. Züblin is voor een kwart eigenaar van Dywidag.

De familie Lenz bezit 45 procent van Züblin en vreest dat door de beoogde fusie haar aandelen in waarde zullen dalen. Getracht wordt Züblin los te weken uit bouwgroep Walter. Vanuit Augsburg verwijten de Walters hun opponenten het jagen op geldelijk gewin en het uitoefenen van ongeoorloofde druk. “Het streven naar persoonlijk voordeel gaat zo ver dat druk is uitgeoefend op de raad van toezicht. Het bedrijf en zijn aandeelhouders is blijvende schade toegebracht.” Walter ontkent dat de familie Lenz heeft geprobeerd het meerderheidsbelang te krijgen bij Züblin.

Reageer op dit artikel