nieuws

Voorspelde chaos op A10 bij Amsterdam blijft uit

bouwbreed

De verwachte verkeerschaos door de opgebroken westelijke ringweg A10 bij Amsterdam is gisterochtend uitgebleven. Wel ontstonden lange files op de A9, waarlangs automobilisten via de Wijkertunnel bij Beverwijk de A10 links konden laten liggen. Op de omleidingsroutes in de stad zelf liep het verkeer wel vast.

Volgens verkeersinformatiecentrum TIC was er minder verkeer op de weg dan anders. De ANWB constateerde dat ,”mensen het een dagje aanzien”. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Noord-Holland waarschuwt voor het ‘jo-jo-effect’, waarbij mensen die gisteren met de trein gingen vandaag toch weer in de auto kruipen omdat de chaos uitbleef. Waar de automobilisten gisteren zijn gebleven zijn is niet helemaal duidelijk, vertelde een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. “In het openbaar vervoer is het niet extreem veel drukker dan normaal. Misschien hebben mensen een snipperdag genomen, of werken veel mensen thuis.”

Veel automobilisten wisten het speciaal opgerichte Park & Ride-terrein (P&R) bij de A4 te vinden. Maar op de P&R bij NS-station Sloterdijk werd niet veel gebruikgemaakt van de gereedstaande pendelbussen en leasefietsen.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat was er wel veel oponthoud op de zogenoemde doelgroepafritten voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton en hulpdiensten als ambulances. Bij een zo’n afrit, de S106, reed een vrachtwagenchauffeur zich klem in een bussluis.

Creatief

De rust van maandagochtend zegt nog niets over de komende drie maanden waarin de A10 West wordt voorzien van een nieuwe, dubbele laag van zeer open asfaltbeton (zoab). Rijkswaterstaat verwacht pas aan het eind van de week een beeld te kunnen schetsen van de te verwachten oponthouden.

Vandaag komt het detailhandelsverkeer naar de hoofdstad op gang, zo waarschuwde de Kamer van Koophandel. Een aantal bedrijven heeft echter zelf creatieve oplossingen gezocht. Zo zet PTT Post een speciale pont in om vrachtwagens met brieven naar het centrum te vervoeren. In Amsterdam-West wordt de post vervoerd met speciale bakfietsen.

Reageer op dit artikel