nieuws

Verkoop HAM kan HBG versterken

bouwbreed

Het beste dat HBG kan doen, is ingaan op het bod van Boskalis op de baggerdivisie. Sterker nog, het geld dat HBG daarmee beurt, biedt de Rijswijkse bouwer de kans om veel beter te presteren. “Strik erom en wegwezen”, is dan ook het advies van analisten.

“Zonder de winsten van de HAM zou het doek voor HBG ongetwijfeld al zijn gevallen. Afwijzing van het bod van Boskalis betekent echter de snelste weg naar de uitgang van Euronext. In dat geval zal het aandeel HBG massaal worden gedumpt door beleggers en wordt de weg vrijgemaakt voor financiële experts als CVC en HAL die wel weg weten met een ondergewaardeerde small-cap.”

Willem Burgers, fondsbeheerder van Orange Fund en daardoor aandeelhouder van HBG, windt er in Het Financieele Dagblad geen doekjes om. De belegger is het gemodder rond Wayss & Freytag meer dan zat. Al jaren drukt de Duitse miskoop de winsten van HBG en dat kost geld. Waar vroeger de Hollandsche Beton Groep nog werd aangeduid als de Hollandsche Bank Groep vanwege de ijzersterke balansverhouding. Daar is dankzij W&F niets meer van over. Het eigen vermogen ligt op zo’n 13 procent waar 25 procent het gemiddelde in de bedrijfstak is.

De HAM moet dus worden verkocht, vindt Burgers. Daarmee is de balansverhouding te verbeteren. Bovendien denkt hij dat HBG de aandeelhouders heel erg kan plezieren door een fors minderheidsbelang te nemen in Boskalis. Op basis van de huidige koers Boskalis kan HBG zelfs een belang van 40 procent nemen.

Knock-outprijs

Ook analisten vinden dat HBG er goed aan doet HAM te verkopen. “De door Boskalis geboden prijs is van een knock-out gehalte. De prijs is 40 tot 50 procent hoger dan de eigen waardering van Boskalis. Deze premie is ook hoger dan de gemiddeld 33 procent die vorig jaar werd betaald bij overnames van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Het lijkt me niet dat iemand hier nog overheen kan gaan. Als ik HBG was ? strik eromheen en wegwezen”, aldus André Mulder van Metzler Nederland.

Hij vindt overigens dat het argument van Boskalis dat het een ideale combinatie is, geen hout snijden. Volgens hem overlappen de vloten elkaar wel degelijk op 6 waterinjectieschepen na. Ook voor de capaciteit hoeft Boskalis het niet te doen. HAM heeft het al drukker dan Boskalis en leidt met de internationale vloot eerder aan onder- dan aan overcapaciteit. Verkoop biedt HBG veel voordelen. Het geld kan worden gebruikt voor de acquisitie van onder meer bouwactiviteiten. Gezien de koers/winstverhouding wordt het gat in de omzet daarmee meer dan gedicht.Bij de huidige beurskoersen kan HBG voor bijna 120 miljoen euro bedrijfsresultaat aankopen, meer dan twee keer zoveel als HAM als resultaat behaalt. Voor HBG wordt het dus juist gemakkelijker om de omzet- en winstdoelstellingen te halen, meent Mulder.

Reageer op dit artikel