nieuws

Vakbond IG Bau wil snel gelijke lonen in oost en west

bouwbreed

De Duitse vakbond IG Bau wil dat de bouwvakkers in het oosten en westen van Duitsland vanaf uiterlijk eind 2003 op gelijke wijze worden beloond.

Elf jaar na de Duitse hereniging gelden nog steeds lagere cao-tarieven voor de werknemers op het voormalige grondgebied van de DDR. Voorzitter Wiesehügel vindt het gelijktrekken van de lonen een logische consequentie van de politieke wens om al in 2004 de eerste staten uit Midden-Europa toe te laten tot de Europese Unie.

“Als de oostwaartse uitbreiding van de Europese Unie in 2004 tot stand komt, zullen de minimumlonen worden vastgesteld op basis van de laagste nationale cao-tarieven. Daarom is het zo belangrijk tot één Duits loongebouw te komen. Als het blijkbaar noodzakelijke concurrentievoordeel van de Oost-Duitse aanbieders verandert in een voordeel voor de toetredende landen uit het oosten, dan wordt het gelijktrekken van de lonen binnen Duitsland op de lange baan geschoven”, licht hij toe.

Vakbouw IG Bau streeft ernaar de loonverschillen stapsgewijs met drie verhogingen van de salarissen in het oosten weg te werken.

Reageer op dit artikel