nieuws

Tijd dringt bij zoeken naar ex-collega’s

bouwbreed

Oud-collega’s kunnen van onschatbare waarde zijn, weet Corry Campers. Alleen zij kunnen het bewijs leveren dat haar man, een voormalig monteur bij Van Buuren-Van Swaay, is overleden als gevolg van slechte arbeidsomstandigheden en de blootstelling aan asbest. De tijd dringt, want de termijn dat getuigen zich kunnen melden verloopt morgen.

Haar man, E.R. Heesbeen, overleed december 1998 op 53-jarige leeftijd. Een jaar eerder was bij hem longvlieskanker geconstateerd, een aandoening die wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Enige tijd voor zijn overlijden heeft hij zijn toenmalige werkgever, installatiebureau Van Buuren-Van Swaay, aansprakelijk gesteld. Na zijn dood zette zijn vrouw de strijd voort. Nu is zij op zoek naar collega’s van haar man uit die tijd die kunnen bevestigen dat de arbeidsomstandigheden veel te wensen overlieten.

Ze heeft inmiddels een oproep in de Haagsche Courant en op televisie gedaan, zonder resultaat. “Als eiser moet je aantonen onder welke omstandigheden de werkzaamheden destijds zijn uitgevoerd. Enkele ex-collega’s zijn we op het spoor gekomen, maar die waren reeds overleden” aldus haar advocaat R.F. Ruers.

Marconiplein

Heesbeen was van 1965 tot 1967 werkzaam als monteur bij het Haagse installatiebureau Van Buren Van Swaay, het huidige Imtech Projects.

Ruers: “Heesbeen vertrok op 8 december 1965 van Curaçao. Er is nog een foto genomen vlak voor het vertrek. Samen met 17 andere jongeren vertrok hij toen naar Nederland. Dertien daarvan gingen bij Van Buren-Van Swaay aan de slag, de overige vijf naar het bedrijf Wagenmakers in Breda.”

De monteur was onder andere betrokken bij omstreden bouwprojecten, waaronder de renovatie van het Haagse hoofpostkantoor aan het Kerkplein en het Marconihuis aan het Rotterdamse Marconiplein. Bij de uitvoering zou het volgens Heesbeen een stoffige bedoening zijn geweest en zou er geen beschermende kleding zijn gedragen.

In deze zaak heeft de rechtbank de verjaringstermijn van dertig jaar opzij geschoven. De eisers hebben nog tot 19 mei de tijd om getuigen te vinden, maar hopen meer tijd te krijgen. “De andere partijen ontkennen alles. Maar de bewijslast ligt bij ons. Wij moeten bewijzen dat de arbeidsomstandigheden niet in orde waren en dat hij is blootgesteld aan asbest.” Namens zijn cliënt vraagt hij honderdduizend gulden smartegeld en een vergoeding voor de geleden materiële schade.

Bij Imtech was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels