nieuws

Steeds meer klussers melden zich bij ‘Spoedeisende Hulp’

bouwbreed

De Nederlandse klusser raakt steeds vaker gewond bij werkzaamheden in en rond het huis. Werden in 1996 nog 26.000 doe-het-zelvers behandeld op de afdeling spoedeisende hulp van ziekenhuizen, in 1999 waren dat er 32.000.

Een stijging van 23 procent, meldt de Stichting Consument en Veiligheid in haar jongste cijfers. Woordvoerder C. Meijer verwacht dat dit percentage de komende jaren alleen maar toeneemt. Cijfers over het jaar 2000 zijn nog niet voorhanden.

“De voornaamste reden van de stijging is dat meer Nederlanders een eigen woning hebben en dus ook makkelijker hun huis veranderen of verbouwen. Deze mensen hebben geen toestemming van de huurbaas meer nodig”, verklaart Meijer.

Maar ook de goed draaiende economie is volgens hem reden voor veel woningbezitters om het huis op te knappen en zo meer waard te maken. “We besteden het werk niet uit. We doen het allemaal lekker zelf. Daar zijn we immers Nederlanders voor.” Het wordt de ‘handyman’ ook steeds gemakkelijker gemaakt, want voor elke klus zijn er wel gereedschappen of producten te koop bij bouwmarkten. Daarvan is in elk dorp of stad wel één te vinden, stelt Meijer.

Ook de televisie en uitgevers spelen in op de verbouwingswoede van klussers. “Zij maken duidelijk dat je niet handig hoeft te zijn om zelf klussen en verbouwingen uit te voeren.”

Veiligheid

Stichting Consument en Veiligheid wil nu de relatie met voornamelijk bouwmarkten, maar ook met televisieprogramma’s intensiveren om klusgerichte veiligheidsinformatie te geven.

“Er moeten niet alleen rijen lasbrillen en andere veiligheidsproducten in de winkel liggen, daar moet ook informatie worden getoond of gedemonstreerd hoe je een bepaalde klus uitvoert.”

Volgens Meijer willen de mensen dat ook weten, blijkt uit onderzoek. De Stichting werkt al samen met het doe-het-zelf-programma SOS Klussen op Net5. “Daar zitten we in de redactie, geven veiligheidtips en zien vooraf het script.”

Reageer op dit artikel