nieuws

Standaard verbetert elektronisch zakendoen

bouwbreed Premium

Elektronisch zakendoen verloopt gemakkelijker met ebXML. Dat is een standaard voor de elektronische communicatie tussen bedrijven. XML staat voor Extensible Mark-up Language en is een gestandaardiseerde computertaal; eb staat voor ‘electronic business’.

De combinatie van beide afkortingen is een ontwikkeling van de internationale werkgroep Oasis. Daarin zitten onder andere IBM, SAP, Sun Microsystems en Intel. Van het consortium maakt verder het agentschap Cefact voor (elektronische) handel van de Verenigde Naties deel uit. Cefact was eerder betrokken bij de standaardisatie van EDI oftewel ‘electronic data interchange’, waarmee bedrijven via netwerken als het internet kunnen communiceren. Het systeem van Oasis bedient ondernemingen ongeacht hun grootte, locatie of bedrijfstak. Het zakenleven hecht grote waarde aan een algemeen beschikbare vorm van XML, omdat die verder reikt dan afzonderlijke (delen van) bedrijfstakken. De meer dan vierhonderd bedrijven die het consortium RosettaNet vormen, zegden inmiddels toe ebXML te steunen. Deze ondernemingen handelen onder andere in elektronische componenten en halfgeleiders. Met XML kunnen gebruikers over en weer communiceren en dus ook onderling transacties afsluiten.

Reageer op dit artikel