nieuws

‘Soms word je wel eens in de pis gezet’

bouwbreed

De presentator van het videofilmpje articuleert alsof hij het aap-noot-mies van de bouw voordraagt. “De schilder is de vakman die kleur in het gebouw brengt.” Minstens tien verschillende nationaliteiten luisteren aandachtig. Als iemand zich met gedempte stem een opmerking permitteert, klinkt een vermanend “Sssst!”. Open Dag voor Allochtonen bij samenwerkingsverband SWV Bouw in Nuth. Er komen ruim honderd belangstellenden op af.

Een mooi resultaat, meent Jikky Dinçelek, leider van het project ‘Bouwen in Limburg, met meer allochtone werknemers’ en organisatrice van de Open Dag. “Natuurlijk gaan die mensen niet allemaal in de bouw werken, maar dat is ook niet het belangrijkste. Met een dag als deze poetsen we het imago van de sector op. En soms heeft dat onverwachte effecten. Iemand vertelt erover aan een vriend die het weer vertelt aan zijn neef en die meldt zich bij ons aan.”

Het project waaraan Dinçelek leiding geeft, beoogt werkzoekenden van buitenlandse komaf te interesseren voor de bouw. Het wordt gesteund door onder meer het NVOB gewest Limburg, de Sectorraad Bouwbedrijf en de Bouw- en Houtbond FNV.

Personeel is moeilijk te vinden en iedereen is welkom. Dus ook diegene die gebrekkig Nederlands spreekt of niet beschikt over een opleiding op het niveau van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). De deelnemers aan de open dag worden vergast op twee videofilms over de bouw, horen van allochtone bouwvakkers wat de leuke en minder leuke kanten van het vak zijn en mogen tenslotte zelf een stukje metselen, timmeren of tegelzetten.

“Ik denk dat de meesten van jullie die school niet hebben gedaan”, spreekt Dinçelek haar onafgebroken geboeide gehoor toe. “Dat geeft niet. Jullie kunnen dan een voorschakeltraject volgen. Dat duurt een half jaar. Als je daarmee klaar bent, kom je bij ons in dienst. Dan krijg je meteen salaris.”

Kelly, afkomstig uit Liberia, werkt ruim een jaar als leerling timmerman. Met verlegen stem vertelt hij over zijn ervaringen. “Theorie is moeilijk. Maar waar ik het meest aan moet wennen is dat Limburgse dialect. Ik spreek best wel Nederlands, maar van dat Limburgs versta ik soms geen barst.” De zaal grinnikt.

Saïd uit Marokko, anderhalf jaar in het vak: “Het is leuk hoor. Maar als buitenlander moet je je extra waarmaken in de bouw. Je collega’s zetten je soms in de pis. Daar moet je wel tegen kunnen.” Met een stralende glimlach vertelt hij hoe zijn maten op een dag zijn schoenen aan de grond hadden vastgelijmd. Hilariteit. Gevolgd door een hartenkreet uit de zaal: “Maar jongen dat doen ze toch ook bij Nederlandse nieuwkomers.”

Saïd houdt vol dat zijn schoenen het moesten ongelden omdat hij buitenlander is. Kelly knikt zwijgend. Zulke geintjes flikken ze wel eens. Met geheven wijsvinger neemt hij het woord. “Van dat soort dingen moet je je niks aantrekken. Werken in de bouw is leuk. Als je maar gelooft in wat je doet, leer je het vak makkelijk en ben je na een tijdje een gewone collega. Alleen als je er geen zin in hebt, krijg je problemen.”

Met open dag wordt imago vande bouw verder opgepoetst

Reageer op dit artikel