nieuws

Snijgereedschap leeft langer met coating

bouwbreed

Verspanend gereedschap als draaibankbeitels en frezen, gaat beduidend langer mee als het oppervlak is voorzien van een nieuwe superharde coating. De laag is ontwikkeld door de Australische onderzoekorganisatie CSIRO. Het bijbehorende proces wordt omschreven als ‘gefilterde boog depositie’. Het verwijdert langs magnetische weg microscopisch kleine vaste deeltjes en druppels uit het materiaal. Op die manier wordt de coating zeer glad, dicht en hard en krijgt een hoge hechtingsterkte.

CSIRO noemt deze eigenschappen zeldzaam voor dunne coatinglagen. Tot nog toe gebruikte methoden leveren microscopisch gezien ruwe oppervlakken op. Bij de verbeterde Australische variant zijn de oneffenheden kleiner dan 4 nanometer. De technische levensduur van gecoate gereedschappen ligt ruim honderd maal hoger dan die van onbehandeld gereedschap.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels