nieuws

Slijpschijf steeds vaker ook werkstuk

bouwbreed

De ontwikkeling van nieuwe soorten slijpschijven verandert de functie van slijpwerk. Aanvankelijk bleef die functie beperkt tot afwerken. Steeds vaker vormt de slijpschijf ook het werkstuk. Daarmee neemt de schijf de functie van frees- en draaibank over. Zo verminderen de kosten.

Aan de basis van die verandering liggen slijpschijven uit boriumnitride (CBN) of diamant. Die weerstaan hoge werksnelheden en kunnen maximaal 417 kubieke millimeter materiaal per millimeter per seconde verspanen. Zelfs moeilijk te verspanen materiaal is met dergelijke slijpschijven tot 80 procent sneller te bewerken.

Het systeem combineert handelingen en spaart zo machines en ruimte uit. Zo kunnen twee slijpstations met vier slijpspindels tien verschillende bewerkingen uitvoeren. Het laatste gaat gepaard met minimale verspaankrachten, een hoge productiekwaliteit en kortere insteltijden.

Universeel gebruik van schijven uit keramisch of galvanisch gebonden vergt evenwel een goede werkvoorbereiding, benadrukt het Fachverband Werkzeugindustrie uit het Duitse Remscheid. Voor de grootschalige productie werd de zogeheten Touch Dressing-methode ontwikkeld. De schijf ‘bijt’ met stapjes van minder dan 0,005 millimeter in het materiaal. Zo blijft de kwaliteit van het werkstuk constant en neemt de levensduur van de schijf toe. Touch Dressing vereist onder meer machines die uitermate nauwkeurig zijn te positioneren.

Voorgevormd

Nieuwe besturingen voor werktuigbouwmachines bieden alternatieven voor de gangbare methode van profielslijpen. Het laatste maakt gebruik van een voorgevormde schijf die het profiel op het werkstuk overbrengt.

Zogeheten numerieke besturingen vervangen de profielschijven. Dunne en slijtagebestendige CBN-schijven vormen het werkstuk aan de hand van het ingevoerde programma. Op die manier kan de productie toe met een beperkt aantal verschillende schijven die om het even welke vorm kunnen maken. Daarmee vermindert ook de tijd die is gemoeid met het wisselen van schijven en met het opnieuw instellen.

Deze methode werkt vooralsnog alleen voor zogeheten rotatiesymmetrische werkstukken. Economisch rendeert het systeem bij snijsnelheden vanaf 100 meter per seconde.

Speciale koelende slijpolies verminderen de wrijving en dus de thermische belasting op de randen van het werkstuk. Daarmee verkleint ook de kans op haarscheuren.

Legeringen

Onderzoek toont aan dat olies beter voor deze slijpmethode werken dan emulsies. CBN-schijven kunnen door middel van Touch Dressing ook harde staalsoorten als HSS bewerken, evenals legeringen op basis van nikkel en kobalt. In dergelijke gevallen ‘bijt’ de schijf met stapjes van 0,002 millimeter in het materiaal. Een diamantrol houdt de schijf in vorm.

Reageer op dit artikel