nieuws

Romein en Grontmij bouwen grootste vriesveem Benelux

bouwbreed

Romein Industriebouw en Grontmij Vastgoed stampen in Bergen op Zoom in zestien maanden het grootste vriesveem van de Benelux uit uit de grond. De opslagruimte krijgt in de eerste fase een capaciteit van 65.000 palletplaatsen. In het veem gaat een temperatuur heersen van 24 graden onder het vriespunt.

“We bouwen ieder jaar één tot twee vriesvemen. Maar deze is wel een heel bijzondere”, aldus directeur John Lense van Romein Industriebouw. Tot de extra’s behoort een technische innovatie om het zuurstofgehalte met zeventien procent te verminderen ten behoeve van de brandpreventie. Vanwege de koelfunctie krijgt het gebouw dubbele vloeren en wordt hoogwaardige isolatie toegepast. Ten opzichte van de huidige standaards ligt het energiegebruik een kwart lager. Voor de koeling wordt in plaats van ammoniak of freon het medium koolstofdioxide gebruikt.

Op vrijdag 28 mei slaat wethouder C. van der Weegen van economische zaken de eerste paal van de sterk geautomatiseerde vriesveem. De operationele werkhoogte in de logistieke opslagruimte bedraagt na ingebruikname 33 meter.

Het beheer van het veem komt in handen van Partner Logistics Europe, dat de opslag vooral zal gebruiken voor Lamb Weston Meijer ten behoeve van ingevroren aardappelproducten. Na de beoogde bouwtijd van 14,5 maand is anderhalve maand nodig om het veem te brengen op de werktemperatuur van min 24 graden. Met de bouw is een investering gemoeid van vijftig miljoen gulden.

Reageer op dit artikel