nieuws

Radar brengt leiding scherp in beeld

bouwbreed Premium

Onderzoekers van de Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) ontwikkelden een radar die met hoge resolutie ondergrondse objecten detecteert.

Deze zogeheten SSR zendt hoogfrequente elektromagnetische pulsen uit. Dat gebeurt met nieuwe antennevormen. Die geven ook uitsluitsel over objecten dicht onder het oppervlak. De terugkerende echo’s wijzen op onder meer (kunststof) leidingen, grondwaterspiegels en vervuilingen. CSIRO beproeft thans een prototype dat werkt met een frequentie van 1 tot 2 gigahertz. De hoge frequentie geeft volgens de onderzoekers een hoge ruimtelijke resolutie.

Onderzoekers van onder meer Schlumberger werken momenteel aan een radarsysteem dat driedimensionale beelden kan maken van ondergrondse objecten. Daarmee kunnen aannemers 3D-kaarten maken van nutsleidingen. In de meeste omstandigheden bereiken de signalen een diepte van zo’n 3 meter. Het systeem maakt gebruik van bestaande grondradarapparatuur. Een computerprogramma zet de metingen om in driedimensionale beelden.

Reageer op dit artikel