nieuws

Pronk weigert versoepeling vuurwerkregels

bouwbreed Premium

Minister Pronk (milieu) weigert de nieuwe vuurwerkregels te versoepelen. Verschillende fracties in de Tweede Kamer hadden daarom gevraagd. Maar Pronk wil elk risico uitsluiten dat bij een ontploffing omwonenden om het leven komen.

Pronk zegt dat hij bij de opstelling van de regels is uitgegaan van de slechtst denkbare situatie. Dat is onder meer nodig omdat veel vuurwerk dat uit het buitenland is geïmporteerd, zwaarder is dan het etiket vermeldt. Naar schatting zal het zo’n twintig jaar duren voordat het resultaat is te zien van internationale afspraken die garanderen dat vuurwerk goed is geclassificeerd. Pronk wil zolang niet wachten.

Het voorstel van Pronk betekent dat verkopers van vuurwerk voor oud en nieuw 20 meter van woningen af moeten zitten. Hierdoor moeten 2400 winkels hun verkoop stoppen of verplaatsen. VVD en D66 pleiten ervoor de verkoop op een kleinere afstand toch toe te staan als winkels slechts weinig vuurwerk in voorraad hebben. Als dat mag, wordt de kans op illegale verkoop volgens deze fracties meteen veel kleiner.

Ook het CDA vreest verkoop ‘vanuit de achterbak van de auto’. Maar Pronk vindt dat veiligheidsnormen niet moeten worden versoepeld om illegaliteit te voorkomen.

De opslag van professioneel vuurwerk moet in de toekomst minstens op 800 meter afstand van woningen gebeuren. Zo’n vijftig van de zestig opslagplaatsen moeten hierdoor verhuizen. De vuurwerkfabriek Haarman in Enschede bij de Vinex-locatie Eschmarke zou hiervoor als eerste in aanmerking komen.

Miljoenen

Volgens het CDA zal dat grote problemen opleveren. Gemeenten hebben daarvoor onvoldoende open ruimte. Bovendien kost de verplaatsing gemeenten en bedrijven vele miljoenen guldens, aldus kamerlid Meijer van het CDA.

Pronk zegt met deskundigen hard op zoek te zijn naar alternatieve locaties. Hij verwacht bovendien dat de 318 miljoen gulden die het Rijk heeft uitgetrokken voor de verplaatsingen, de onkosten bijna dekt. Ook heeft hij tijdens het gronddebat eerder deze week gesuggereerd daarvoor opbrengsten van een eventuele grondheffing te willen gebruiken. De Tweede Kamer praat binnenkort verder over de vuurwerkmaatregelen van minister Pronk.

Reageer op dit artikel