nieuws

Oost-Duitsers leren grachtengeveltje metselen

bouwbreed Premium

Arbeidsbureaus in de voormalige DDR verwijzen werkzoekende bouwvakkers naar een cursus die hen op kosten van de overheid geschikt maakt voor een baan in Nederland. Randstad-dochter Bouwflex zorgt hier voor werk.

Hoofd volwasseneneducatie Hammer, die de leiding heeft over het project in Glauchau: “Het gaat hier slecht met de bouw en het diepste punt is nog niet bereikt”. In zijn werkkamer liggen folders over de Betuwelijn en foto’s van allerlei Nederlandse bouwprojecten.

Hammer brengt de Duitse bouwvakkers in contact met Bouwflex, een dochteronderneming van het uitzendconcern Randstad, een van de Nederlandse bemiddelingsbureaus die het Oostduitse reservoir aan arbeidskrachten hebben ontdekt. “Knelpunt is niet de belangstelling bij Nederlandse aannemers of Duitse bouwvakkers”, zegt G. Scholte van Bouwflex, “maar het vinden van passende huisvesting.” Het liefst brengt hij de Duitse werknemers onder in vakantiebungalows.

In het scholingsinstituut in Glauchau is een van de leslokalen gereserveerd voor de “Hollander”. Tegen de muur is een Amsterdams grachtengeveltje gemetseld, om de cursisten ervan te doordringen dat in ons land heel anders gebouwd wordt dan bij onze oosterburen. De stenen zijn in Nederland kleiner en de Duiste bouwvakkers moeten de Nederlandse manier van metselen onder de knie krijgen. Afhankelijk van hun ervaring krijgen ze daar zes tot acht weken de tijd voor. Daarnaast zitten ze urenlang hun tong te breken tijdens de lessen Nederlands en moeten ze ook het nodige leren over Nederlandse bouwvoorschriften en veiligheidsmaatregelen.

Hammer begon in mei vorig jaar met een eerste lichting van twaalf cursisten. Daarna volgden vier andere lichtingen, en nu wordt een groep van 22 mannen in de leeftijd van twintig tot vijftig jaar voorbereid op werk in ons land. Ze weten dat ze in Nederland gratis huisvesting krijgen en bij hen gaat het verhaal dat ze zo’n 2500 gulden netto gaan verdienen. Volgens Scholte hangt hun loon af van hun ervaring en worden de Duitse bouwvakkers betaald naar de Nederlandse CAO.

Polen

In Duitsland staan de lonen overigens onder druk als gevolg van instroom van bouwvakkers uit vooral Polen. Bij onze oosterburen is de werkloosheid in de bouw ongeveer even hoog als het aantal bouwvakkers uit de voormalige oostbloklanden.

De Duitse cursisten blijken niet op te zien tegen een reis naar Nederland. Als bouwvakkers zijn ze gewend aan een nomadenbestaan. Tot dusver gingen de meesten al honderden kilometers op weg naar hun werk, bijvoorbeeld in München of in Oostenrijk. Hun collega’s die al in Nederland zijn, ondernemen doorgaans eens in de drie weken de reis terug naar hun geboortegrond, zo’n zevenhonderd tot achthonderd kilometer.

De cursisten hebben zo’n lange reis graag over voor een nieuwe baan. Want in Oost-Duitsland zijn de lonen van de bouwvakkers de laatste jaren alleen maar gedaald. “Soms tot twaalf mark per uur voor werk waar je vroeger 16 mark voor kreeg,” zegt een van hen.

Reageer op dit artikel