nieuws

Ondergelopen huizen op instorten

bouwbreed

De situatie rond de overstromingen in Noord-Frankrijk lijkt zich iets te verbeteren. De waterstand in sommige wijken van de stad Abbeville is plotseling iets gedaald. Vijf weken geleden steeg opeens het peil van de Somme, waardoor hele wijken van de Noord-Franse stad en omliggende dorpen onder water kwamen te staan. Veel oude huizen staan op instorten.

Ondanks aanhoudende regen is het peil zo’n 30 centimeter gezakt. Ingenieurs van de DDE – de regionale Waterstaat – hebben hier geen goede verklaring voor. Aan de drie pompen uit Nederland, die sinds maandag zo’n 12 kubieke meter per seconde de zee in spuiten, is dat nauwelijks te danken, want de Somme moet 82 kubieke meter per seconde kwijt.

Intussen dreigen nieuwe gevaren voor de bevolking in de getroffen gemeentes, waarvan er 108 tot rampgebied zijn verklaard: instortingsgevaar en epidemieën.

De muren van de grotendeels enkelsteense woningen zonder funderingen staan bol van de vochtigheid. Zij dreigen tijdens het drogen als kaartenhuizen in elkaar te storten, en voor enkele tientallen is het oordeel al gevallen: de sloop.

Begin deze week stonden zo’n 2800 huizen tot twee meter in onder water, 1080 mensen waren geëvacueerd.

Artsen maken zich grote zorgen over het mogelijk uitbreken van epidemieën, van onder meer tyfus. Beerputten, wc’s en rioleringen staan immers ook al vijf weken onder water en zijn dikwijls verstopt of gesprongen. Vuil drijft overal in de overstroomde straten en kan niet weg. Velen hebben last van uitslag omdat ze nauwelijks uit hun lieslaarzen en plastic of rubberen regenkleding komen. En dan zijn er de ratten en ander ongedierte, die het hogerop zoeken.

De regering heeft inmiddels toegezegd de kosten voor tijdelijke onderkomens voor haar rekening te nemen; mobiele huisjes en volledig ingerichte prefab-woningen met telefoon, waarvoor de verschillende gemeentes momenteel terreinen uitzoeken. Volgens de autoriteiten ziet het er voor enkele honderden geëvacueerden niet naar uit dat ze voor de herfst naar huis kunnen, voorzover ze nog een huis hebben. De schade wordt geraamd op honderden miljoenen guldens.

Reageer op dit artikel