nieuws

Nieuwe verf signaleert vibratie in constructies

bouwbreed

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle in Groot-Brittannië hebben een verf ontwikkeld die bewegingen in bruggen, onderdelen van vliegtuigen, gebouwen of boorplatforms kan signaleren. De verf bevat minuscule sensoren, die een kleine elektrische stroom opwekken als zich een beweging voordoet.

Dat maakt het mogelijk eenvoudig en tegen lage kosten te bewaken of zich ontoelaatbare beschadigingen in een constructie beginnen voor te doen. Momenteel worden daarvoor vaak versnellingsmeters gebruikt, maar die zijn erg kostbaar.

De verf is gebaseerd op piëzo-elektronische technieken, die ook worden toegepast in microfoons en luidsprekers. De uitvinders zijn erin geslaagd de gekozen stof, lood-zirconate-titanaat of PZT, in een zodanig hoge concentratie te verwerken dat voldoende stroom wordt opgewerkt. Elke sensor bestaat uit een minuscuul laagje piëzo-elektronische verf, die is opgeborgen tussen twee elektroden van geleidende verf. Door de sensorlaag via draden met meetapparatuur te verbinden, kan de opgewerkte stroom worden gemeten. Ondanks deze toevoeging kan de verf gewoon gespoten worden. Het oppervlakte heeft nauwelijks een voorbewerking nodig. Het nieuwe product wordt momenteel getest op de Millenniumbrug, die tussen Newcastle en Gateshead over de Tyne ligt. Als die proef slaagt, kan de verf binnen twee jaar op de markt worden gebracht.

Dr. J. Hale, leider van het project, zegt: “Het werkt in het laboratorium, dat hebben we al bewezen, maar nu moeten we kijken of het ook werkt op een brug die in regen en wind staat. De Millenniumbrug is een bijna ideaal proefproject, het enige probleem is dat zij niet erg blijkt te bewegen.”

Wat dat betreft zou de gelijknamige brug over de Theems in Londen een beter resultaat opleveren. Die is al maanden gesloten, omdat direct na de opening bleek dat mensen zeeziek werden als ze over de wiebelbrug liepen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels