nieuws

Nieuwe betonmortel-cao duur voor werkgevers

bouwbreed

De drieduizend werknemers in de mortelindustrie krijgen een structurele loonsverbetering van 5,25 procent. Na vier onderhandelingsronden sloten werkgevers en vakbonden donderdag een principeakkoord over een nieuwe eenjarige cao. Een dure cao, maar partijen zijn tevreden.

Naast de loonsverhoging – per 1 mei 5 procent en op 31 december nog eens een half procent – krijgen de werknemers ook een vergoeding voor het werken op onregelmatige tijden.

“Daar zijn wij heel tevreden over”, zegt P. Bouwels van FNV Bouw. “Want die vergoeding bestond nog niet.”

De cao-onderhandelaar vindt de afspraken over inconveniëntietoeslag te meer van belang, omdat er een aantal grote projecten staat te wachten. “Bij de HSL en de Betuwelijn wordt straks dag en nacht gewerkt. Dan heb je natuurlijk een goed vergoedingssysteem voor werken op onregelmatige tijden nodig.”

Achterban

Ook de vergoeding voor overwerk gaat omhoog en er zijn afspraken gemaakt over reiskosten- en maaltijdvergoedingen. De verhoging van de pensioenpremie met 1 procent wordt door de werkgevers gedragen.

“Het is voor ons al met al een dure cao geworden”, zegt M. Oltheten van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN). “Maar dat was natuurlijk wel te verwachten als je ziet wat er elders in de bouwsector is afgesproken. Wat dat betreft is dit principeakkoord in lijn met andere cao’s. Wij zijn niet ontevreden, ook al is het niet goedkoop.”

Oltheten is ervan overtuigd dat ook de achterban dat zal inzien en het principeakkoord derhalve zal accepteren.

Werkgevers en werknemers gaan een scholingsfonds oprichten, waardoor werknemers meer mogelijkheden krijgen om zich bij te scholen. Ook de reïntegratie van werknemers met een arbeidshandicap krijgt daarin plaats.

Verder krijgen werknemers in de nieuwe cao de mogelijkheid om vanaf hun 55ste vier dagen per week te werken.

Verwachtingen

“Een behoorlijk pakket”, vindt FNV’er Bouwels al met al. Volgens hem waren de verwachtingen bij de achterban ook hoog gespannen.

Bij de vorige cao-onderhandelingen – eind vorig jaar – werden de bonden tot twee keer toe teruggefloten door de leden, die niet instemden met de toen bereikte principeakkoorden.

“Daar hebben we natuurlijk van geleerd. We zijn met de gebeurtenissen van vorige keer in ons achterhoofd de onderhandelingen in gegaan.”

Polariserend

De eerste voorstellen van de werkgevers werden snel van tafel geveegd. Het loonbod was te laag en de premieverhoging wilden de werkgevers niet betalen. “Wij hebben toen heel duidelijk gemaakt dat voorkomen moest worden dat we terug naar onze achterban moesten. Dat zou alleen maar polariserend werken. Gelukkig zijn de werkgevers daarna met betere voorstellen gekomen. Ik moet ook zeggen dat de sfeer sindsdien goed was.”

Overwogen is nog om in plaats van een eenjarige een tweejarige cao af te sluiten. Bouwels: “Dat zou wel rust geven, maar dan moet je ook afspraken maken over het loon en dat bleek toch moeilijk. We hebben het dus bij een eenjarige cao gehouden. Volgend jaar zien we wel weer verder.”

Reageer op dit artikel