nieuws

Nieuwbouw vervangt eeuw oude woningen Vissershop

bouwbreed Premium

De Zaanse buurt Vissershop gaat tegen de vlakte. De 244 woningen van het oudste sociale woningbouwcomplex in de Zaanstreek worden vervangen door 211 nieuwe woningen, zo blijkt uit een voorlopig ontwerp van bureau Heren 5 Architecten. Corporatie ZVH verwacht al in 2002 met de sloop te kunnen beginnen.

Complex 1 en 2 van de Vereniging Zaandams Volkshuisvesting vormen de bakermat van de sociale woningbouw in de Zaanstreek. Het Vissershop werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd om de werknemers van houtwerf William Pont tegen een lage prijs een goed dak boven hun hoofd te bieden.

Het was voor Zaandam het eerste stedenbouwkundige project van na de traditionele houtbouw. Na negentig jaar ziet het oude arbeidersbuurtje in Zaandam-Zuid er nog sfeervol uit. Bakstenen huisjes, rode dakpannen en smalle straten bepalen het gebied. Een poortgebouw markeert de toegang tot de wijk.

Verzakkingen

Volgens ZVH vertonen de woningen ernstige bouwkundige gebreken. Zware verzakkingen hebben het buurtje getroffen. In sommige huizen is sprake van een afschot van veertien centimeter. Herstel van alle gebreken en verhoging van het comfort is langs de weg van renovatie niet meer haalbaar.

Heren 5 wil de sfeer van de buurt in het nieuwe ontwerp laten terugkomen. De indeling van de buurt blijft hetzelfde. Na de zomer zal ZVH een definitief plan voorleggen aan de gemeente Zaanstad.

Reageer op dit artikel