nieuws

Nieuw-Vennep verwijdert staalslakken

bouwbreed Premium

Met de alarmerende vissterfte heeft het niets van doen, maar de staalslakken in de vijvers in Vinex-wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep logen te veel barium uit en voldoen dus niet aan categorie 1 van het Bouwstoffenbesluit. Dat standpunt nemen gemeente en het hoogheemraadschap in. Zij hopen de kosten voor het verwijderen van de staalslakken te kunnen verhalen op de leveranciers.

Op grond van de uitloging van het barium komen de staalslakken niet verder dan categorie 2, wat betekent dat ze moeten worden ingepakt om te kunnen worden toegepast op waterbodems. Barium blijkt niet de oorzaak van de vissterfte die begin maart optrad in de vaarten door de Vinex-locatie in de Haarlemmermeerpolder. Die werd veroorzaakt door het hoge kalkgehalte van de slakken die in singels in de Vinex-wijk werden aangebracht om de bodem te verzwaren. Daardoor steeg de zuurheidsgraad (pH) tot de hoge waarde van 13.

Het kalkgehalte valt niet onder het Bouwstoffenbesluit, maar leverde bij eerdere toepassingen van staalslakken nooit problemen op. Maar in Getsewoud werden wel heel veel slakken toegepast in heel weinig water.

Depot

De gemeente is van plan volgende week de staalslakken uit de vijvers te laten halen. Die moeten worden gestort in een drie hectare groot depot in het noorden van de wijk, waar geen woningbouw staat gepland.

Of de operatie doorgaat is nog niet helemaal zeker, omdat het openbaar ministerie beslag heeft gelegd op de partij slakken. Zolang een gerechtelijk vooronderzoek loopt naar de problemen, mag de gemeente de slakken niet verplaatsen, zelfs niet binnen de gemeentegrenzen.

Maar de gemeente rekent er op snel groen licht te krijgen van het Openbaar Ministerie, meldt woordvoerder L. Taillie.

Beluchting

Alternatieven om de kalk versneld in te kapselen door beluchting duren volgens Taillie te lang. De gemeente wil de omwonenden niet langer in onzekerheid laten en zo snel mogelijk de hekken met de doodshoofden verwijderen langs de vijvers.

Voor vervangend bodemverzwaringsmateriaal heeft de gemeente haar oog laten vallen op Schots graniet. Dat is wel aanzienlijk duurder dan de slakken en zelfs duurder dan het grind waarmee de bodems van de eerste singels in Getsewoud werden verzwaard. Dat is om te voorkomen dat de watervoerende lagen onder de bodem doorbreken.

Juristen van de gemeente, leverancier WIG en producent Sidmar van de staalslakken vechten inmiddels over wie mag opdraaien voor de kostbare operatie.

Reageer op dit artikel