nieuws

Nieuw bod technische groothandel

bouwbreed Premium

De werkgevers in de technische groothandel willen het overleg over een nieuwe cao hervatten. Werkgeversvereniging WTG heeft de vakbonden daarom een nieuw voorstel gedaan. De bonden hebben toegezegd in ieder geval een verkennend gesprek te zullen aangaan.

In hun nieuwe bod stellen de werkgevers een loonsverhoging van 8,5 procent in twee jaar voor (3 procent per 1 januari 2001, 1 procent per 1 juli, 2,5 procent per 1 januari 2002 en 2 procent per 1 juli 200). Bovendien willen ze de de toeslagen voor onregelmatig werk versoberen. Werknemers die met het nieuwe toeslagensysteem instemmen, krijgen ter compensatie nog eens 2 procent meer loon.

Volgens WTG-woordvoerder A. Fetter zijn de werkgeversvoorstellen “drastisch ingekort”. “We hebben water bij de wijn gedaan, want er moet een sectorbrede cao komen. Onze leden, die honderd procent achter ons staan, willen dat ook.”

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben laten weten in te zullen gaan op de uitnodiging van de werkgevers. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten benadrukt evenwel dat het geen nieuwe onderhandelingsronde betreft. “Het is een verkennend gesprek. Wij willen de werkgevers een kans geven, maar ons eindbod blijft wel van kracht.” In dat eindbod wordt een looneis gesteld van in totaal 7,25 procent over 15 maanden.

De 50.000 werknemers in technische groothandels zitten al sinds april van het vorige jaar zonder cao. Onderhandelingen over een nieuwe cao hebben tot dusver niets opgeleverd. Eind vorig jaar legde de vakbonden een eindbod op tafel. Omdat de werkgevers dat naast zich neerlegden, zijn de bonden begonnen met het afsluiten van tijdelijke cao’s op bedrijfsniveau. Enkele weken geleden vonden bij bouw- en technische groothandels Vihamij en Netlog in Arnhem nog stakingen plaats omdat de directie van beide bedrijven niet wenste in te stemmen met de eisen van de vakbonden. De Technische Unie en Corus Vlietjonge deden dat wel.

Reageer op dit artikel