nieuws

Modeshow voor bouwvakkers

bouwbreed Premium

Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor de kankerbestrijdingen en het Centrum Gezondheidsbevordering op de Werkplek (GBW) houden op woensdag 6 juni een speciale modeshow voor bouwvakkers. Op de ‘catwalk’ wordt getoond hoe buitenwerkers zich met goede kleding kunnen beschermen tegen uv-straling.

De modeshow vindt plaats in Rotterdam op de Admiraliteitskade. Niet alleen professionele mannequins tonen beschermende werkkleding, ook medewerkers van Remmers Bouwbedrijf BV uit Tilburg, die ter plekke aan het werk zijn, lopen mee. De kleding die wordt getoond is ontworpen door Sibex in Rosmalen.

De Kankerbestrijding wees begin mei het grote publiek al op de gevaren van de zon middels een modeshow met gewone kleding op de pier in Scheveningen. De shows vormen het startsein van de zonnecampagne van het KWF dit jaar, dat de titel ‘Geniet van de zon, maar kijk uit voor je huid’ draagt. Volgens woordvoerder K. van Koppen is het nodig dat er regelmatig wordt gewezen op de gevaren van uv-straling, zoals huidkanker. “Er is onder buitenwerkers nog te weinig aandacht voor deze problematiek, terwijl relatief eenvoudig maatregelen zijn te nemen.” Shirts en truien met lange mouwen en een lange rug, goed ventilerende kleding en kledij waarin de buitenwerker voldoende bewegingsvrijheid heeft, zijn belangrijke aandachtspunten, somt Van Koppen op. “Bouwvakkers bukken en rekken zich veel. Bij te krappe of te kleine kleding komt de huid dan bloot te liggen. Daar moet je op letten.”

Medio jaren negentig vroeg het KWF ook al aandacht in de bouw voor uv-straling. Toen werden bijvoorbeeld beschermende nekflappen voor helm of pet uitgedeeld. Het GBW stelde in opdracht van het KWF een speciaal programma samen, waarbij maatregelen tegen uv-straling stap voor stap in het bedrijfsbeleid worden doorgevoerd. Dit plan wordt eveneens tijdens de show gepresenteerd. Het KWF wil in de toekomst vaker dit soort acties organiseren.

Reageer op dit artikel