nieuws

Minder zendmasten noodzakelijk

bouwbreed Premium

Zenderexploitanten Nozema en Broadcast Partners hebben een contract getekend voor het gemeenschappelijk gebruik van de zendmasten en de antennes van Nozema. De overeenkomst betekent dat er de komende jaren tientallen zendmasten minder gebouwd hoeven worden.

Niet eerder maakten twee zenderexploitanten gebruik van dezelfde faciliteiten. Het contract, zegt Nozema-voorlichter E. van Stokkom, is een belangrijke stap voorwaarts in de herverdeling van de radio FM-frequenties die begin 2002 rond moet zijn. “Op 1 september moet duidelijk zijn welke omroepen een frequentie krijgen op de FM-band. Het uitzenden volgens het nieuwe frequentieplan is gepland voor begin 2002. Uitgangspunt hierbij is dat de internationale coördinatie van de FM-zenders tijdig wordt afgerond en dat er geen extra vertraging optreedt met de benodigde bouw- en milieuvergunningen. Die aanvragen lopen op dit moment.”

Nozema en Broadcast Partners behartigen belangen van verschillende radiozenders. Het vanaf 1935 actieve Nozema is met zo’n zestig opstelpunten en ruim 150 radio- en televisiezenders de grootste zenderexploitant van Nederland. Nozema zendt de programma’s uit van de landelijke en regionale publieke omroepen, alsmede een aantal commerciële omroepen en Radio Nederland Wereldomroep. Broadcast Partners, opgericht in 1979, is de enige concurrent van Nozema. Deze zendt hoofdzakelijk radiopragramma’s uit van commerciële omroepen.

Reageer op dit artikel