nieuws

Media Village prima belegging

bouwbreed

Bij de komende Olympische Spelen in Athene worden maar liefst twintigduizend journalisten verwacht. Ze komen om de prestaties te verslaan van circa zestienduizend atleten. Het zouden dus eigenlijk de Journalistieke Spelen in plaats van de Olympische Spelen moeten worden genoemd.

Deze twintigduizend vertegenwoordigers van de pers worden straks gehuisvest in vier grote Media Villages, oftewel complete persdorpen met alle mogelijke voorzieningen.

Het Nederlandse MultiVastgoed gaat één van die vier Media Villages ontwerpen en bouwen. Erica Terpstra onthulde kort geleden in het Haagse Hotel des Indes de maquette tijdens een feestelijke persconferentie. Hans van Veggel keek goedkeurend toe: straks wonen in dat complex vijfduizend journalisten. Hans had alle reden trots te zijn op deze prestatie, want alleen al met de bouw van dit ene Media Village is circa één miljard gulden gemoeid. Bovendien was de concurrentie voor het binnenhalen van deze opdracht ongekend fel.

Die twintigduizend journalisten en de zestienduizend atleten vertrekken na enkele weken, een enorme puinhoop achterlatend. U kunt zich misschien voorstellen hoe dat er uit ziet. Na de grote schoonmaak is het tijd voor een rigoureuze verbouwing: de scheidingsmuren in de appartementen worden allemaal verwijderd, zodat na het nodige breken en bouwen commercieel zeer interessante huizen ontstaan. Een prima belegging, die de toekomst van deze Media Villages ook na de Olympische Spelen garandeert.

Over beleggen in vastgoed gesproken: het rendement op direct vastgoed (oftewel kantoren, winkels, bedrijfspanden, bedrijfsterreinen en woningen) in Nederland bedraagt over vorig jaar maar liefst 16,6 procent. Dat blijkt uit de ROZ/IPD Property Index, de meest gebruikte graadmeter voor direct vastgoed. Zoals zo vaak is betoogd in deze column, is beleggen in stenen en bouwen dus helemaal zo gek nog niet. Er zijn maar weinigen die met een aandelenportefeuille vorig jaar dergelijke resultaten hebben geboekt.

Dicht bij huis is beleggen in vastgoed vaak het veiligst: vraag dat maar aan de beheerders van het fonds Rodamco Asia. In Jakarta veranderde de enorme Karawaci Supermal (een winkelcentrum van honderdduizend vierkante meter) in een totale ravage nadat demonstranten hun frustratie hadden afgereageerd. Deze Supermal is volledig eigendom van Rodamco Asia.

Momenteel is de helft van het winkelcentrum weer in bedrijf en de schadeclaim die Rodamco heeft ingediend, is gelukkig positief afgerond. Het fonds heeft ook grote bezittingen in bijvoorbeeld Seoul en Bangkok en analisten beoordelen het management als zeer goed. Voor wie wil profiteren van de groeikansen die de Aziatische vastgoedmarkt biedt, is een dergelijk fonds een prima belegging.

Terug naar Nederland: in het jaar 2000 is hier in totaal voor maar liefst vier miljard Euro in vastgoed belegd. Daaruit blijkt ook wel dat vastgoed weer in trek begint te raken, melden bladen als Beleggers Belangen en Vastgoedmarkt. Nu het op de beurzen nog steeds niet goed gaat, is dit een goed alternatief. Kijk maar eens naar de eerste drie maanden van dit jaar: de aandelen daalden met circa 11 procent. Het rendement op het directe vastgoed was in diezelfde periode circa plus 3 procent. En de deskundigen menen dat het nog best een beetje omhoog kan: de huren zijn in ons land nog steeds aan de lage kant en goede locaties zijn zeer moeilijk te vinden.

Natuurlijk zal het niet zo zijn dat de economische malaise totaal voorbij gaat aan de vastgoedsector: alles heeft met alles te maken. Nu zoveel bedrijven in de problemen zijn gekomen en zoveel particulier én institutioneel geld is verdampt, heeft dat uiteraard invloed op de vastgoedmarkt. Deskundigen menen echter dat het nog wel tot het einde van dit jaar duurt voordat dat echt voelbaar wordt. Tot die tijd bieden fondsen als Uni-Invest betere perspectieven dan gewone aandelen. Dan moet er natuurlijk niet al te veel negatieve publiciteit ontstaan rond een dergelijk fonds, want daar houden beleggers niet van. Een feest voor de media, maar een ramp voor de aandeelhouder, dat is wat we de laatste tijd iets te vaak meemaken.

Reageer op dit artikel