nieuws

‘Laat bouwwereld zijn mond toch eens opendoen’

bouwbreed

“Het grootste struikelblok voor de herbouw van De Bonte Wever is zeker niet de financiering. Dat zijn de betuttelende regelgeving en het woud aan bouwvoorschriften. Ik zie het heel somber in”, klaagt zakenman Hennie van der Most.

Vorige week ging het uitgaans- en recreatiecentrum De Bonte Wever in vlammen op. De selfmade zakenman, twintig jaar geleden begonnen als handelaar in oud ijzer, bouwde in de loop der jaren een imposant imperium op. Daarbij verheft hij het tot kunst om afgeschreven gebouwen voor een koopje over te nemen en vervolgens ingrijpend te verbouwen tot een uitgaans- en recreatiecentrum. Die formule lijkt echter z’n langste tijd te hebben gehad.

Zijn meest spraakmakende aankoop was enkele jaren geleden de nooit in bedrijf genomen kerncentrale in de Duitse grensplaats Kalkar. De duurste ruïne ter wereld met een prijskaartje van acht miljard gulden werd door Van der Most voor “een aantal miljoenen” overgenomen en omgetoverd tot uitgaanscentrum.

Koperen Hoogte

Zijn jongste troetelkind is de Koperen Hoogte bij Nieuwleusen. Een afgeschreven watertoren die tot luxe-hotel is verbouwd. De opening is morgen. Het gesprek met Van der Most heeft plaats in de Koperen Hoogte. Terwijl om hem heen bouwvakkers en installateurs druk bezig zijn met de laatste werkzaamheden opent Van der Most de aanval op de in zijn ogen “veel te ver doorgeschoten betutteling en regelgeving door de overheid”.

“Ik ben een bedenker en bouwer in hart en nieren. De regelzucht loopt in ons land werkelijk de spuigaten uit. Verschrikkelijk gewoon.”

Zijn aanval komt op een moment dat diezelfde overheid zwaar onder vuur ligt en juist een gebrek aan controle wordt verweten. Zo concludeerde de Commissie Oosting dat Rijk, provincie en gemeente Enschede bij controles op de naleving van regels tekort zijn geschoten en medeverantwoordelijk zijn voor de vuurwerkramp. Dezelfde kritiek is er bij de cafébrand in Volendam.

Te ver doorgeschoten

Van der Most: “Ik ben de eerste die zegt dat er regels en controles nodig zijn. Maar we zijn in dit land te ver doorgeschoten. Ik heb alleen al aan brandpreventie in de Koperen Hoogte twee miljoen moeten investeren. Nu vraag ik u. Je moet tegenwoordig in elke hotelkamer een grote brandblusser hebben staan-“

Acht jaar is Van der Most bezig geweest met zijn idee van de afgeschreven watertoren een luxe-hotel te maken te realiseren. “Gek word je van al die instanties die telkens opnieuw dwarsliggen en op alles ‘nee’ zeggen, zonder aan te geven hoe het dan wel moet. Ik ben er van overtuigd dat de bouwwereld in toenemende mate gebukt gaat onder het juk van die betuttelende regelgeving. Niemand durft zijn mond open te doen uit angst voor extra tegenwerking. Ik neem geen blad meer voor de mond. Ik heb in twintig jaar uit het niets een aantal bedrijven opgericht die nu werk bieden aan tweeduizend mensen.”

“Bouwen en een idee vorm geven is het mooiste dat er is. Daar is het mij om te doen. Als het klaar is trek ik mijn handen er van af en draag het over aan een manager. De zin in bouwen is er nog steeds, maar door alle tegenwerking is het steeds moeilijker op te brengen.”

Reageer op dit artikel