nieuws

Kunststof vliesgevel voor woontorens

bouwbreed

De Waterstadtorens in Rotterdam krijgen als eerste grote gebouwen in Nederland vliesgevels van kunststof. Europrovyl in het Friese Augustinusga levert de complete gevels voor de 70 en 85 meter hoge torens. Voor dit bedrijf betekent de opdracht in meerdere opzichten een mijlpaal.

Directeur drs. E. van Dijk is ingenomen met de opdracht. Hij verwacht dat twaalf mensen er anderhalf jaar werk mee hebben. Leuke bijkomstigheid is, dat in de Rotterdamse gevels het 500.000ste kozijn van de Friese fabriek wordt verwerkt. “Europrovyl is door Wilma bouw bij het project betrokken, omdat we een partij zochten die wilde participeren in het project en ons de nodige ontwerpexpertise kon geven”, vertelt ing. P.W. Becht, projectcoördinator van Wilma.

Samen met de bouwer en HM architecten uit Amsterdam onderzocht Europrovyl het idee van de kunststof vliesgevel, nadat de aluminiumvariant al snel als te duur was afgevallen.

De Waterstadtorens zijn dan ook de eerste woningbouwprojecten die een kunststof gevel krijgen, aldus projectleider W. Hiemstra van Europrovyl. “En wij leveren de complete gevel, inclusief glas, metalenprofielen en montage.”

De vrijdragende gevelconstructie wordt voor de vloeren en wanden gemonteerd. Omdat hier voor het eerst een kunststof gevel wordt toegepast, is een speciale constructie bedacht. Want de gevel moet niet alleen wind- en waterdicht zijn, ook moet de belasting binnen de toegestane toleranties blijven.

Warm gewalst

Een eerste test bij TNO in Apeldoorn liet zien dat de belasting drie keer zo hoog uitviel als het toegestane maximum. “We hebben toen een constructie bedacht waarbij de kunststof kozijnen rusten op een warm gewalst stalen hoekprofiel, dat horizontaal aan een ankerrail wordt gemonteerd. Deze rail is in de betonvloer meegestort”, legt Hiemstra uit.

Aan de onderkant van het stalen hoekprofiel is een stalen zetprofiel gelast. Dat draagt niet alleen de kunststof kozijnen, maar sluit ook de vorige verdieping af.

Een volgende praktijktest bij TNO Bouw in Rijswijk gaf aan dat de zwaardere constructie voldeed aan de eisen. Evenzo voldeed de constructie aan de statische waarden die stijfheid en sterkte vragen.

Tegen het stalen hoekprofiel zit overigens een traditioneel houten stelkozijn, dat op plafondhoogte doorloopt tot in de woning, waar het dienst doet als gordijnkoof.

Tussen het stalen hoekprofiel en het kunststofkozijn is een montageprofiel met uitsparingen gemonteerd, bedoeld om condensvocht in de woning af te voeren. Om de meter is er zo’n uitsparing, die het vocht gecontroleerd afvoert.

De kunststof elementen worden gemonteerd vanaf een hefsteiger, zodat het montagewerk los staat van de voortgang van het betonnen casco. Dit voorkomt stagnatie bij de montage door onwerkbaar weer. Ook vanwege het verspringen van de gevel op meerdere niveaus ligt deze werkwijze voor de hand.

Reageer op dit artikel