nieuws

Kopers van kleine woning in België betalen voortaan meer

bouwbreed Premium

Wie in België een kleine woning koopt, moet voortaan bij de notaris ook 12,5 procent registratierechten bovenop de koopsom betalen.

Het oorspronkelijke tarief van 6 procent registratierechten op ‘bescheiden’ woningen werd tot nu toe automatisch toegepast als de koper aan een aantal voorwaarden voldeed.

Voortaan moet iedereen die in België een woning koopt 12,5 procent registratierechten betalen. Nadien stellen de registratiediensten een onderzoek in naar de vraag of iemand alsnog in aanmerking komt voor het verlaagde tarief van 6 procent en wordt het teveel betaalde bedrag teruggestort.

De wijziging van het systeem heeft te maken met het feit dat de berekening van het kadastraal inkomen van een woning al 25 jaar oud is en niet meer strookt met de huidige waarde van het woningenbestand. Honderdduizenden woningen werden in de afgelopen kwart eeuw gerenoveerd zodat ze een hogere huurwaarde hebben.

De Belgische bouwsector is helemaal niet gelukkig met deze maatregel van de regering-Verhofstadt. In de meeste gevallen zijn de kopers van kleinere woningen immers mensen met een bescheiden inkomen. Door de registratierechten op te trekken van 6 naar 12,5 procent plaatst de overheid deze mensen voor een veel grotere financiële inspanning die voor een gemiddelde kleine woning al gauw 20.000 tot 35.000 gulden kan bedragen.

Reageer op dit artikel