nieuws

Klimadviseur groenvoorzieners de boom in

bouwbreed

Mensen die in een boom klimmen, op een tak gaan zitten en die vervolgens doorzagen, zijn uiterst zeldzaam. Niettemin gebeuren in de boomverzorging en de ‘groene’ sector soms ongelukken die eenvoudig te voorkomen waren geweest. Marc Meijer (24) weet er alles van. Dagelijks adviseert hij boomverzorgers en groenvoorzieners over het gebruik van klimmaterialen en veiligheidskleding.

“Ik klim minstens eens per week in een boom. Door regelmatig zelf als boomverzorger te werken, blijf ik op de hoogte van wat er in het vak leeft en welke problemen er kunnen ontstaan. Bovendien kan ik op die manier nieuwe materialen in de praktijk testen, voordat ze naar de klant gaan.”

Tijdens zijn studie aan de Middelbare Agrarische School ontdekte Meijer dat boomverzorging wat hem betreft het mooiste vak is dat er bestaat. Hij kwam tot die conclusie tijdens zijn stage bij SafeTree, een bedrijf dat onder meer klimmateriaal en veiligheidskleding verkoopt aan boomverzorgers en groenvoorzieners. Meijer raakte gaandeweg steeds meer geïnteresseerd in deze branche en besloot dan ook om na zijn opleiding bij SafeTree in dienst te gaan. Inmiddels zit hij er vijf jaar. “Ik heb continu een uitdaging nodig. Die zit er nu nog in en die probeer ik uit te bouwen. Zolang de voordelen van mijn baan zwaarder wegen dan de nadelen, blijf ik hier zitten.”

Zijn werk bestaat uit het bezoeken van afnemers en hen uitleggen hoe ze veilig kunnen werken. Uitdagend? Zeer zeker, vindt Meijer. “In Nederland staan achttien miljoen bomen en die moeten allemaal worden onderhouden. Daarbij gebeuren jaarlijks tientallen ongelukken die eigenlijk heel goed te voorkomen waren geweest als de slachtoffers het juiste veiligheidsmateriaal hadden gebruikt.”

Beveiligingsartikelen

De meeste ongelukken overkomen mensen die niet dagelijks bezig zijn met de verzorging van bomen. “Als ze al weten dat er veiligheidsgordels bestaan, waarom zouden ze dan zo’n ding dragen? Dat soort vragen worden me soms gesteld. En dan hebben we het nog niet eens over de overvloed aan andere beveiligingsartikelen.” Meijer heeft kortom een missie.

Hij houdt duizenden kabels, gordels, gespen en sluitingen, veelal afkomstig uit de bergsport, moeiteloos uit elkaar. Hij kent de risico’s bij ondeskundig gebruik. “Daarom is het zo belangrijk dat al die middelen in de praktijk worden getest. Het kan soms wel twee jaar duren voordat we een produkt aanbieden aan onze klanten”, geeft hij aan.

“Zodra een artikel op de markt komt, neem ik ruimschoots de tijd om dingen te demonstreren en uit te leggen. Als ik bij een klant binnenkom en ik ben met tien minuten weer vertrokken, verlies ik mijn geloofwaardigheid. Ik merk steeds weer hoe ze mijn inzet waarderen, en dat geeft voldoening.”

Er bestaan duizenden kabels, gordels, gespen en sluitingen, veelal afkomstig uit de bergsport. Veiligheidsadviseur Marc Meijer kent ze vrijwel allemaal.

‘Veel ongelukken zijn eenvoudig te voorkomen’

Reageer op dit artikel