nieuws

Kerngezonde ‘George Washington’ aan het infuus

bouwbreed Premium

De George Washington Brug, die New Yorks eiland Manhattan verbindt met het vasteland van New Jersey, ligt aan het infuus. Niet omdat het zeventig jaar oude bouwwerk iets mankeert, maar juist om dat te voorkomen.

De vier draagkabels van één meter dik gevlochten staaldraad worden via een ingenieus stelsel van plastic ‘infuusslangen’ constant behandeld met lijnzaadolie om roest te weren.

“Het is essentieel dat die enorme draagkabels gezond blijven. Overigens verkeert de oude heer in uitstekende staat, hetgeen onder andere is toe te schrijven aan de Zwitserse bouwer Othmar Ammann”, aldus woordvoerder S. McWash van de Port Authority Trans Hudson (PATH), die de brug exploiteert. Ammann ontwierp een supersterk geraamte, dat ook vandaag de dag nog veel meer kan hebben dan de last van veertien verkeersbanen (op twee verdiepingen) van de brug.

De George Washington is een tolbrug die de PATH vorig jaar 249 miljoen dollar (622,5 miljoen gulden) opbracht. Ruim voldoende om het onderhoud te betalen en de 256 mensen die dagelijks belast zijn met onderhoud en beheer van de brug, die volgens McWash de drukste ter wereld is. Druk, maar wel steeds minder druk, want door het verstopte verkeer zoeken alsmaar meer forensen omwegen om naar en van hun werk te komen. Van uitbreiding van de brugcapaciteit is dan ook geen sprake meer.

Terwijl de draagkabels binnen hun bekleding worden behandeld met lijnzaadolie, gaat een team dagelijks de buitenlant van dat systeem te lijf. In de winter moet het ijs eraf. Verder moet het elektrische systeem perfect functioneren en elke twee jaar komt de verfploeg langs.

“Wij beginnen hier beneden in de herrie van het verkeer, maar als je hoger komt, beland je in een serene rust”, zegt één van de ‘brugwerkers’. Sommige van zijn collega’s prefereren de rust van de geautomatiseerde controlekamer boven de capriolen van de ‘buitenmensen’, ook al zijn die altijd verbonden aan veiligheidskabels.

“Ik zie ze vaak daarboven en begrijp nooit hoe die mannen na afloop weer zo relaxed op hun basis terugkeren”, aldus ingenieur Z. Georgievski, die in George Washingtons controlekamer werkt.

Reageer op dit artikel