nieuws

Kabinet: tweede Maasvlakte in fasen aanleggen

bouwbreed Premium

Het kabinet bespreekt morgen de zogenoemde planologische kernbeslissing voor de aanleg van de tweede Maasvlakte. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat stelt een tweede Maasvlakte voor van 1000 hectare, waarvan in eerste instantie 500 hectare wordt aangelegd. Na tien jaar wordt een beslissing over aanleg van de tweede helft genomen.

Dat zei directeur W. Scholten van het Rotterdamse gemeentelijk havenbedrijf gisteren tegen de Rotterdamse raadscommissie haven. Het kabinet zal ook de creatie van 750 hectare natuur en milieugebied bespreken.

Scholten was dinsdagavond bij een bijeenkomst waar de zogenoemde niet-Rijkspartijen werden ingelicht over de plannen. Overigens was ook minister Netelenbos aanwezig.

Op de bijeenkomst werd volgens Scholten ook duidelijk dat de financiering nog niet rond is. Zoals bekend is minister Zalm van Financiën er een groot voorstander van dat een tweede Maasvlakte voor een groot deel met particulier geld wordt aangelegd. Rotterdam heeft er voortdurend op gewezen dat dat nagenoeg onmogelijk is.

Daarnaast vindt Rotterdam ook dat het Rijk mee moet betalen aan het natuurgebied. Dat wordt als compensatie voor verloren gebied aangelegd, een van de doelstellingen van het kabinet.

Reageer op dit artikel