nieuws

IntraBouw uit de etalage

bouwbreed Premium

Vorige week werd bekend dat het internetbedrijf IntraBouw is overgenomen door Arpa Systems, dat software voor de onderaannemerij ontwikkelt.

De betrokken bedrijven zelf zien het liever als een fusie en tonen dat met de nieuwe naam ‘Arpa IntraBouw’. Sinds uitgever Ten Hagen & Stam zich medio vorig jaar terugtrok uit de gezamenlijke onderneming met Sociaal Fonds voor de Bouwnijverheid rond de website BouwOnline, stond IntraBouw in de etalage. Een periode van onduidelijkheid is voorbij en de komst van een nieuwe directie bij de internetonderneming lijkt de zaak de laatste maanden te hebben versneld. De achtergronden bij een opmerkelijke overname; wat zijn de plannen voor deze combinatie?

Oude economie

De oprichters van Bricsnet Nederland, Rob Roef en Paul van Geel, startten in december vorig jaar als tweekoppige directie bij IntraBouw. Roef: “Wij voerden gesprekken met vertegenwoordigers van de nieuwe economie, maar kwamen daar niets verder mee. Uit ons eigen netwerk bestond nog het contact met Arpa Systems in Eindhoven.”

Dit softwarebedrijf rekent zichzelf tot de ‘oude economie’, hoewel het niet langer dan vijf jaar bestaat. Arpa-directeur Herman Hintzen: “We willen gewoon winst maken met producten die we ontwikkelen en verkopen, in dat opzicht houden we ons verre van die nieuwe economie.”

Waarom heeft u dan toch een internet-bedrijf ingelijfd, daar is toch nog weinig aan te verdienen? Hintzen: “Om te groeien moet je gebruikmaken van promotiemiddelen, en het internet is daar in ons geval een uitstekend middel voor. Het is niet ons eerste doel volgend jaar al geld te verdienen aan IntraBouw. Met hun bekendheid en het bereik van BouwOnline in de bouw-sector kunnen we voor onze software een breder publiek bereiken. Inderdaad is Arpa buiten de wereld van onderaannemers nog geen klinkende naam, en daarin zou deze fusie verandering in kunnen brengen.”

Geldstromen

Toch verwacht Hintzen wel degelijk dat er groeiende geldstromen uit de internet-activiteiten zullen komen. Hij denkt daarbij vooral aan het maken van websites, waar IntraBouw goed in claimt te zijn, de verhuur van virtuele kantoren in BouwDesk èn het beschikbaar stellen van productinformatie door betalende producenten via BouwOnline: “Onze Arpa Toolbox is erop gericht uit een bouwtekening alle gegevens over de hoeveelheden te genereren waaruit direct een bestelling gedaan kan worden. Die oplossing gaan we naar het net brengen.”

Internet-portaal

Hintzen erkent dat het nog wel even zal duren voordat al die duizenden bouwspecialisten – zoals hij onderaannemers consequent noemt – elektronisch zullen bestellen. “Maar nu onze software blijkt aan te slaan, waren we op zoek naar een verbreding van ons blikveld. We hadden al een internet-portaal voor de afbouw gestart [die in BouwOnline geïntegreerd zal worden, nu nog op www.afbouw.net – PvS]. Het contact met Rob Roef en Paul van Geel in hun nieuwe functie bleek dit streven in één klap te kunnen invullen. De

IntraBouw-doelgroep, de architecten en hoofdaannemers, zijn duidelijk complementair aan de onze, samen bestrijken we de hele bouwkolom.”

Rob Roef vult aan: “Iedereen heeft de mond vol van het automatiseren van de hele bouwkolom, maar wij kunnen het nu echt gaan aanbieden. Het samengaan is voor ons heel pragmatisch gericht op deze integratie van doelgroepen. Zo’n tachtig procent van het te gebruiken materiaal wordt door de architect bedacht, maar een zelfde percentage wordt uiteindelijk door de bouwspecialist besteld. Daar gaan wij een belangrijke rol in spelen.”

Het oude IntraBouw zal gaan verhuizen van Amsterdam naar Leiden, om daar het bruggenhoofd voor Arpa IntraBouw in de Randstad te worden.

Reageer op dit artikel