nieuws

Hulp ondernemer met bedrijfswagen

bouwbreed Premium

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Bos (financiën) de belastingwetgeving aanpast zodat ondernemers met bedrijfswagens niet tegen een administratieve rompslomp of een stijging van de lasten blijven aanlopen.

Werknemers moeten in het nieuwe belastingstelsel bijhouden hoeveel kilometers zij in de bedrijfswagen voor de baas hebben gemaakt. De privé-kilometers moeten zij bij hun inkomen optellen. Hierover betalen zij een forfait. Het levert veel extra administratie op, of extra kosten voor de werkgever die zijn personeel wil compenseren.

In totaal gaat het om ruim 100.000 busjes in Nederland. MKB Nederland schat dat ongeveer 80 procent van die bedrijfswagens ook in de eigen tijd wordt gebruikt.

Bos is bereid “met iets” te komen, maar hij gaf in een debat aan dat hij meer tijd nodig heeft. Hij hoopt in de belastingmaatregelen voor 2002 met voorstellen te komen. Vooral VVD en CDA benadrukten dat de staatssecretaris de ondernemers niet langer kan laten wachten.

De Tweede Kamer toonde zich verder redelijk tevreden over de eerste maanden dat de nieuwe belastingwetgeving van kracht is. Slechts over een aantal details in de uitvoering van het pakket van maatregelen bestonden nog vragen.

Reageer op dit artikel