nieuws

Hilversum wordt weer geregeerd

bouwbreed Premium

Hilversum heeft weer een dagelijks bestuur. Na de val van de zogenoemde regenboogcoalitie op 11 april, vormen, tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, Leefbaar Hilversum, het CDA en de PvdA het college van burgemeester en wethouders. De nieuwe coalitie heeft met 24 zetels een meerderheid. De oppositie telt dertien zetels.

Jan Nagel, de fractievoorzitter van LH, heeft plaats genomen op het wethouderspluche. Zijn fractiegenoot Karen Heerschop is zijn collega met onder andere verkeerszaken in haar portefeuille.

Het oude college viel vorige maand nadat het financieringsvoorstel voor de aanleg van de vrije busbanen met één stem was verworpen. Wethouder Heerschop primaire taak is het verkeerschaotische Hilversum weer normaal bereikbaar te maken. Maar, met het wegstemmen van de vrije busbanen valt er nauwelijks nog rijkssubsidie te verwachten. De nieuwe wethouder zal niettemin trachten om alsnog een deel van de miljoenensubsidie voor de Gooise hoofdstad in de wacht te slepen. De tijd waarin dat mogelijk is, wordt met de dag krapper. Vastomlijnde voorstellen met betrekking tot een goed alternatief voor de afgewezen busbanen, dienen nog voor het zomerreces te worden gepresenteerd. Voor de overheidssubsidie geldt namelijk dat er voor 31 december wordt aanbesteed.

In de onlangs gepresenteerde Verkenningenstudie Buitenring Hilversum-Noord, uitgevoerd door het Amersfoortse onderzoeksbureau DHV Milieu en Infrastructuur, wordt vooral duidelijk dat verkeersverbeterende maatregelen onwaarschijnlijk moeilijk liggen. Voor verbetering van de Buitenring Noord is niet alleen een vermogen aan geld nodig. Ook zal de natuur een opdoffer krijgen, openbaar groen verdwijnen en de toegankelijkheid van woonwijken te wensen over laten.

Eén obstakel lijkt overwonnen. Over de weg over de hei ten zuiden van Bussum, laten de stemmen van Gooise bestuurders en de provincie sinds kort een eensluidend en krachtig ‘nee’ horen. De Stichting Behoud Gooise Heide verzamelde vorig jaar 21.000 handtekeningen tegen asfalt op de hei.

Reageer op dit artikel