nieuws

Hid-box werkt als Leeghwaters klok

bouwbreed Premium

Jan Pieterszoon Leeghwater verraste in de zeventiende eeuw zijn tijdgenoten door geruime tijd onder water te blijven en muziek te spelen. Hij maakte gebruik van de luchtbel die in een klok achterblijft als hij onder water is gedompeld. Met behulp van hetzelfde principe houdt de Hid-box kabelverbindingen droog onder de grond.

octrooi

Nummer: 1017089

Octrooihouder: Van Eijndhoven International BV, Gilze en J.C.W. Jacobs, Breda

Uitvinder: J.C.W. Jacobs

In Nederland heeft één op de twaalf woningen aan de buitenzijde een kastje voor kabelverbindingen gemonteerd. Omdat dergelijke kastjes nogal eens worden beklad of beschadigd, ging uitvinder Jacobs op zoek naar een oplossing. “Een verbindingskast onder de grond lijkt het ei van Columbus, maar de bestaande oplossingen bleken op de lange duur niet waterdicht. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een systeem waarbij ook op termijn geen water meer in de kast kan binnendringen.”

De basis van de uitvinding is een klok die over een montageplaat wordt geplaatst. Jacobs: “In feite zijn het twee over elkaar heen geschoven tafels. De binnenste tafel staat daarbij met zijn poten omhoog. De buitenste tafel is de klok die met de wanden over het binnengedeelte wordt geschoven.”

De klok van polyetheen houdt de lucht in de kast vast. Omdat de kast aan de onderzijde openingssleuven heeft kan het water naar binnen dringen. Jacobs: “De lucht in de klok wordt enigszins samengeperst en geeft voldoende tegendruk om te voorkomen dat het waterpeil in de kast stijgt.”

Watervrij

Bij de theoretische waterdruk van een waterkolom van twee meter, komt er slechts vier centimeter water in de verbindingskast. “Dat houdt in dat als het water anderhalve meter boven het maaiveld staat, de montageplaat in de verbindingskast nog steeds twaalf centimeter vrij van het water is.”

Eventueel condens dat zich aan de binnenzijde van de klok vormt, loopt via het schuine deksel naar de wand en komt via de open sleuven in de bodem. Het frame is gemaakt van geschuimd polycarbonaat en kan veertig ton druk hebben. Hiermee voldoet de Hid-box aan de bestaande norm D400.

De eerste Hid-box is naar tevredenheid in Waddinxveen geplaatst. Een gebied, volgens Jacobs, waar de grond zo nat is dat hij per liter wordt verkocht.

Reageer op dit artikel